donderdag, 2. februari 2012 - 9:52

Vrijwilligers verplaatsen ‘t Wachtlokaal Hoedekenskerke

Hoedekenskerke

In de maand mei gaan vrijwilligers van de Stichting Stoomtrein Goes-Borsele en Watersportvereniging De Val aan de slag met ’t Wachtlokaal op het havenplateau in Hoedekenkerke. Ze gaan het wachthuisje verplaatsen naar een mooie zichtlocatie op het haventerrein.

Provincie Zeeland, gemeente Borsele, Rijkswaterstaat en waterschap Scheldestromen hebben de handen ineengeslagen bekostigen samen de verplaatsing van het gebouw. De vrijwilligers streven ernaar om het gebouw vanaf juni te kunnen tonen.

Het afgelopen jaar hebben alle partijen alles op alles gezet om ’t Wachtlokaal op het havenplateau in Hoedekenskerke te behouden. Het gebouw moest weg, omdat projectbureau Zeeweringen (een samenwerkingsverband tussen Rijkswaterstaat en het waterschap) dit jaar daar de steenbekleding van de dijk versterkt. De kosten om het gebouwtje met cultuurhistorische waarde te laten verplaatsen, vielen echter vele malen hoger uit dan werd verwacht.

De hogere kostenberekening kwam onder andere door de hoge renovatiekosten van het gebouwtje. Doordat de Stichting en de Watersportvereniging het gebouw zelf gaan verplaatsen, kan er aanzienlijk worden bespaard. De kosten worden nu samen opgebracht door de gemeente Borsele, Rijkswaterstaat en waterschap Scheldestromen. De veerdienst en ‘t Wachthuisje maakten deel uit van de Provinciale Stoomboot Dienst (PSD). Deze provinciale geschiedenis is ook voor de provincie Zeeland daarom een belangrijke reden om bij te dragen in de kosten.

Het gebouwtje uit 1930 herinnert aan het veer Hoedekenskerke — Terneuzen. Hier konden passagiers beschut wachten op de boot.
Provincie:
Tag(s):