zondag, 26. februari 2012 - 10:09

Vrouw verstopt voor ruim 6500 euro cash in haar onderbroek

Leeuwarden

Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) heeft afgelopen week tijdens een grote openbaarvervoercontrole op en rond station Leeuwarden twee verdachten aangehouden op verdenking van diefstal en witwassen.

‘Eén van de aangehouden verdachten, een 38-jarige vrouw uit Jamaica, bleek na controle ruim 6500 euro aan cash geld in haar onderbroek te hebben zitten’, meldt het KLPD.

Diefstal
Donderdagavond kwam aan het begin van de avond een medewerker van een winkel uit de binnenstad van Leeuwarden naar een agent van de Spoorwegpolitie. De medewerker wees twee personen aan die kort daarvoor een paar schoenen hadden meegenomen zonder af te rekenen.

Een 48-jarige man uit Emmen kon geen aankoopbewijs overhandigen en bekende al snel de diefstal te hebben gepleegd. De 38-jarige vrouw uit Jamaica die hem vergezelde, probeerde weg te lopen, maar is ook aangehouden om haar betrokkenheid bij de diefstal te onderzoeken.

Onderbroek
Bij het fouilleren van de personen, wat gebruikelijk is als verdachten worden ingesloten, probeerde de vrouw iets in haar broek te verstoppen. Dit werd opgemerkt door een agent.

Na goedkeuring van de hulpofficier van justitie mocht de vrouw verder worden onderzocht. In haar onderbroek zat € 6450,- aan contanten verstopt. Aangezien de vrouw geen bron van inkomsten heeft en geen duidelijke verklaring heeft hoe ze aan het geld is gekomen, heeft de politie het geld in beslag genomen.

Een onderzoek naar witwassen is gestart. Beide verdachten zijn in verzekering gesteld.

Stop & GO-actie
Tijdens de zogenoemde Stop & GO-actie worden alle reizigers in treinen van Arriva en Connexxionbussen gecontroleerd op het bezit van een geldig vervoersbewijs. De controle heeft als doel de veiligheid van reizigers en ov-personeel op en rond station Leeuwarden te vergroten.

Reizigers die niet in het bezit zijn van een geldig vervoersbewijs worden meteen uit het openbaar vervoer gehaald, om betalende reizigers niet te duperen met vertragingen.

De controle is in samenwerking met Arriva en Connexxion uitgevoerd, startte om 15.00 uur en eindigde rond 21.00 uur.

Resulten ov-controle
Tijdens de ov-controle op station Leeuwarden zijn in totaal 4740 reizigers gecontroleerd. Van de 3240 treinreizigers waren 8 mensen niet in het bezit van een geldig vervoersbewijs. Van de 1500 buspassagiers waren 80 reizigers niet in het bezit waren van een geldig vervoersbewijs. Soortgelijke ov-controles zijn eerder gehouden op stations in Alkmaar, Almere, Amsterdam, Hoorn en Rotterdam.
Provincie:
Tag(s):