maandag, 6. augustus 2012 - 20:34

Waarschuwing waterkwaliteit oostelijk deel Ouwerkerkse Kreek blijft van kracht

Het advies om contact door mens en dier met water uit het oostelijke deel van de Ouwerkerkse Kreek te vermijden, blijft van kracht.

Waterschap Scheldestromen en Rijkswaterstaat onderzoeken en monitoren daar de waterkwaliteit en kunnen inmiddels bevestigen dat de Dinoflagellaat voorkomt in alleen het oostelijke deel van de kreek. In het water van het westelijk deel van de Ouwerkerkse Kreek is deze alg niet aangetroffen. Ook vandaag worden nog extra watermonsters genomen voor onderzoek.

De uitslagen van de monsters komen overeen met de visuele beoordelingen van de waterkwaliteit. Alleen in het oostelijke deel van de Ouwerkerkse Kreek is de Dinoflagellaat Alexandrium Ostenfeldii gevonden. Dit is de minst giftige soort van de Alexandrium familie. De toxische analyse moet deze of volgende week meer duidelijkheid geven over de mate van giftigheid. Tot die tijd ontraadt het waterschap om met het water in het oostelijk deel van de kreek in contact te komen. Vooral de inname van het water vormt een risico. Het water in het westelijk deel van de kreek vormt geen gevaar.

Om mensen te wijzen op het mogelijke gevaar van de slechte waterkwaliteit, plaatste het waterschap vorige week waarschuwingsborden. Ook zijn omliggende recreatiebedrijven geïnformeerd om hun gasten te attenderen om contact door mens en dier met het water te vermijden. Door het onderzoek willen het waterschap en Rijkswaterstaat meer informatie verzamelen over de eigenschappen en verspreiding van de algensoort om indien nodig maatregelen te nemen.

Afgelopen woensdag en donderdag hebben het waterschap en Rijkswaterstaat op verschillende plekken in de Ouwerkerkse Kreek monsters genomen om de waterkwaliteit verder te onderzoeken. Nadat een giftige Dinoflagellaat werd aangetroffen in de maag van een overleden hond die in het oostelijk deel van de kreek had gezwommen, zijn de partijen overgegaan tot nader onderzoek.
Provincie:
Tag(s):