dinsdag, 23. oktober 2012 - 17:14

Waterputten uit IJzertijd gevonden in tuin Provinciehuis Haarlem

Haarlem

Bij de start van de bouw van de ondergrondse parkeergarage naast het Provinciehuis aan de Dreef in Haarlem heeft archeologisch adviesbureau RAAP dinsdag in de tuin van het Provinciehuis twee waterputten uit de IJzertijd gevonden met op de bodem resten van mokken en potten. Dit heeft de provincie Noord-Holland dinsdag bekendgemaakt.

Eerder waren al kleinere houten en gemetselde waterputten gevonden. De archeologen zijn blij verrast met de vondst van vandaag, omdat de vondsten ouder zijn dan gedacht.

Inmiddels zijn de waterputten weer afgedekt en graaft de aannemer de kuip voor de ondergrondse parkeergarage verder af tot benodigde diepte.

Zodra dit klaar is, zullen de archeologen de gevonden waterputten opgraven, verticaal doorsnijden en de opbouw ervan nader onderzoeken. De gevonden waterputten zijn met name interessant voor onderzoek.

Dat er sporen waren om nader te onderzoeken was in april al geconstateerd, toen delen grond rondom het provinciehuis waren opengelegd.

Met de provincie, gemeente Haarlem en de aannemer van de verbouwing van het provinciekantoor aan de Dreef zijn toen afspraken gemaakt over de aanpak van het vervolgonderzoek.

Ook aan Dreefzijde zijn toen sporen aangetroffen waaronder eergetouwkrassen, greppels en paalkuilen, die nader bekeken gaan worden. De vondsten en onderzoeken hebben geen invloed op de geplande doorlooptijd van het bouwproces.
Provincie:
Tag(s):