vrijdag, 3. augustus 2012 - 9:41

Watersporters lopen massaal vast in schoon helder water

Driebergen

Watersportondernemers en branchevereniging HISWA luiden de noodklok bij Rijkswaterstaat vanwege de overmatige groei van waterplanten.

Grote delen van het Markermeer, IJmeer en de Randmeren raken verstopt door overmatige groei van deze planten. Varen en zwemmen wordt hierdoor onmogelijk, aldus de HISWA.

De plantengroei is het gevolg van een sterke verbetering van de waterkwaliteit in de afgelopen jaren door maatregelen van de overheid. Het ecosysteem is echter nog niet in balans.

Rijkswaterstaat erkent dat de overmatige waterplantengroei een probleem vormt voor de recreatie. Volgens de HISWA is de beheerder echter niet bereid om buiten de vaargeulen te maaien. De plantengroei, voornamelijk fonteinkruiden, vormt grote velden waardoor het water naast de hoofdvaarwegen onbereikbaar is. Daarnaast gaan de waterplanten, nadat zij zijn uitgebloeid, rotten en stinken.

Noodklok
Jachthavens rond het Markermeer, IJmeer en Randmeren ontvangen steeds meer klachten van watersporters. Motorbootvaarders, zeilers, surfers, zwemmers en sportvissers ondervinden veel overlast en wijken inmiddels uit naar andere recreatiegebieden. De watersportbedrijven voorzien economische schade. Genoemde meren zijn immers belangrijke toeristische bestemmingen voor zowel Nederlanders als buitenlanders. Vrijwel alle recreatiebedrijven en steden rond deze gebieden profileren zich met het vaarwater.

Meteen maaien
HISWA Vereniging dringt aan op een snelle en structurele oplossing. De verbetering van de waterkwaliteit leidde tot een impuls voor de sector. Het open vaarwater, erg belangrijk voor de watersport, is echter nu in sommige gebieden teruggebracht tot de vaargeul. Daarmee verliest het vaargebied aantrekkingskracht.
Provincie:
Tag(s):