maandag, 19. maart 2012 - 13:25 Update: 08-07-2014 0:53

Weekers voorkomt btw-fraude handel gas en elektriciteit

Den Haag

Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën heeft na consultatie met energiebeurs APX-ENDEX preventief maatregelen genomen om btw-fraude bij de handel in gas en elektriciteit te voorkomen. Dit meldt het ministerie van Financiën maandag.

De energiebeurs nam contact op met het ministerie van Financiën met het verzoek om maatregelen voor de bescherming van de bonafide handel in gas en energie.

Uit onderzoek door de Belastingdienst en de FIOD bleek dat er een verhoogd frauderisico bestaat rond deze handel. Het nadeel dat met de maatregel wordt voorkomen wordt geschat op vele miljoenen euro’s.

“Per 1 april 2012 gaat een technische regeling in waardoor de tussenhandel gas en elektriciteit zonder btw kan doorverkopen. De levering van deze producten aan de eindgebruiker blijft wel gewoon belast met btw. Op deze manier kan de bonafide handel ongehinderd doorgaan en wordt fraude voorkomen, zodat er geen negatieve gevolgen voor de schatkist zijn”, aldus staatssecretaris Weekers. De maatregel maakt deel uit van zijn beleid voor een eenvoudiger, meer solide en fraudebestendiger belastingstelsel.

Bij btw-fraude brengt de verkoper btw in rekening aan de afnemer, maar draagt dit vervolgens niet af aan de Belastingdienst. De frauderende partij vertrekt vervolgens met de Noorderzon, zodat er geen verhaalsmogelijkheid is voor de fiscus.

Over 2011 voerde de Belastingdienst 27.000 btw-nummers af om fraude hiermee te voorkomen. Daarnaast worden 26.000 btw-nummers permanent gemonitord vanwege eerdere negatieve ervaringen met de betrokken bedrijven.
Categorie:
Tag(s):