dinsdag, 17. april 2012 - 21:31

Werken voor gedetineerden wordt voorrecht

Den Haag

Werken in de gevangenis blijft niet langer een recht van gedetineerden, maar wordt een voorrecht. Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie wil daartoe de penitentiaire beginselenwet wijzigen. Dat schrijft Teeven vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Hierdoor wordt het mogelijk arbeid in detentie aan te laten sluiten op het promotie- en degradatiesysteem dat Teeven eerder al aankondigde voor onder andere het verlofbeleid.

Gemotiveerde gedetineerden komen hierdoor in aanmerking voor meer en ingewikkelder (vak)werk dan gedetineerden die er met de pet naar gooien. Om gedetineerden te stimuleren hun best te doen wil Teeven ook de beloningsstructuur in de gevangenis wijzigen.

Zo gaat moeilijker werk meer verdienen dan simpel werk en wordt de hoeveelheid geld die gedetineerden van buiten mee naar binnen mogen nemen drastisch beperkt.

Promotie- en degradatiesysteem
Arbeid in detentie moet zoveel mogelijk gaan lijken op werken buiten de gevangenis. Dit betekent dat gedetineerden waar mogelijk en wenselijk hele dagen moeten gaan werken. Momenteel is dat gemiddeld zo’n twintig uur. Gedetineerden die goed hun best doen krijgen de kans door scholing een vak te leren en zo hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.

Zij komen ook in aanmerking voor vakwerk in de gevangenis, zoals in de hout- of metaalbewerking of bijvoorbeeld in een bakkerij. Door gemotiveerde gedetineerden al tijdens detentie te laten solliciteren en waar mogelijk in de laatste fase van hun detentie te laten werken buiten de inrichting, worden hun kansen op de arbeidsmarkt vergroot.

Werk is een belangrijke factor om te voorkomen dat gedetineerden opnieuw in de fout gaan. Gedetineerden die onvoldoende prestatie en inzet tonen kunnen worden teruggezet naar simpeler werk zonder scholing of in het uiterste geval kan arbeid zelfs helemaal ontnomen worden.

Een gedetineerde zit dan 23 uur per dag achter de deur (gedetineerden hebben wettelijk recht op één uur luchten). Door deze maatregelen worden de beschikbare middelen besteed aan die gedetineerden die te motiveren zijn tot verandering.

Andere beloningsstructuur
Momenteel verdient een gedetineerde € 0,76 per uur. Gemotiveerde gedetineerden die kwalitatief hoogwaardiger werk mogen doen kunnen in het nieuwe stelsel echter meer verdienen. Het geld dat gedetineerden van buiten mogen meenemen wordt drastisch beperkt.

Zij mogen in de nieuwe situatie slechts die hoeveelheid eigen geld op hun gevangenisrekening zetten die nodig is voor het kopen van een telefoonkaart en het huren van een televisie.

Daarnaast wordt uitgeven van eigen geld in beperkte mate toegestaan als bonus op de arbeidsprestatie. Als gedetineerden uitgaven in de gevangeniswinkel willen doen, zullen ze daar dus voor moeten werken.
Provincie:
Tag(s):