maandag, 26. november 2012 - 11:36

Westerborkpad zeer succesvol

Westerbork

Het Westerborkpad is dit jaar al door honderden mensen gevolgd. De lange afstandswandeling in het spoor van de Jodenvervolging werd in januari 2012 gepresenteerd. De bijbehorende wandelgids, die de bijzondere route van de Hollandsche Schouwburg in Amsterdam naar kamp Westerbork in Hooghalen beschrijft, is inmiddels uitverkocht en daarom is de tweede druk in voorbereiding. De snelle verkoop van de drieduizend gidsen heeft de initiatiefnemers KNBLO Wandelsportorganisatie Nederland en Herinneringscentrum Kamp Westerbork aangenaam verrast.

“Het is in de wandelwereld uitzonderlijk dat een nieuwe wandelroute zo snel aanslaat bij het publiek”, zegt directeur Bronkhorst van de wandelsportorganisatie KNBLO. Ook de waardering voor dit themapad is zonder uitzondering positief. Veel wandelaars hebben het pad aangemeld voor een nominatie tot “Wandelroute van het jaar 2013”. De tweede druk van de gids wordt gepresenteerd tijdens de Fiets- en Wandelbeurs op 9 en 10 februari a.s. in de RAI in Amsterdam. Dan wordt ook bekend gemaakt of het Westerborkpad het predikaat gekregen heeft.

Bronkhorst is zeer tevreden met het tot nu toe behaalde resultaat. “Eén wandelgids staat gemiddeld voor vier wandelaars, daarmee is de introductie van het pad meer dan geslaagd. Ter vergelijking; het populaire en internationale Pieterpad heeft zo’n 60.000 wandelaars per jaar, maar dat bestaat al bijna dertig jaar”, aldus de KNBLO-directeur.
Directeur Mulder van Herinneringscentrum Kamp Westerbork is vooral blij met de uitbreiding van het onderdeel WesterborkLuisterpad in de herdruk. Op dit moment wordt gewerkt aan veertig nieuwe Luisterpunten op de route: verhalen die de wandelaars onderweg kunnen horen over allerlei facetten van de Jodenvervolging. In de eerste editie waren vijftien audio-items opgenomen in drie etappes tussen Nijkerk en Harderwijk. Door de aanvulling zal de geschiedenis die zich afspeelde vóór kamp Westerbork uiteindelijk op alle 31 etappes van de route in geluid vertaald zijn.

Het Westerborkpad zal in de week voorafgaand aan Holocaust Memorial Day ( 27 januari) door diverse museale instellingen in Nederland extra onder de aandacht gebracht worden. Daarbij staan niet alleen de verhalen van de slachtoffers centraal, maar ook de herinneringen van omstanders.
Provincie:
Tag(s):