maandag, 29. oktober 2012 - 10:29 Update: 08-07-2014 0:31

Wie krijgt de controle over internet?

Als het aan China, Rusland en nog een groep landen ligt, dan komt de controle van het internet in handen van de Verenigde Naties (VN). Dit schrijft de Telegraaf maandag.

De VS verzet zich tegen het voorstel. Het internet is nu nog behoorlijk vrij of nog in handen van initiatiefnemer VS. Maar in december komt het plan van China en,Rusland en de landen op tafel bij een vergadering van het beoogde VN-agentschap, de International Telecommunications Union (ITU).

James Lewis, directeur van de Amerikaanse denktank Center for Strategic and International Studies zegt hierover: "Er is veel onvrede over hoe internet wordt geregeld. De VS krijgen daarmee te maken. Waarschijnlijk eindigt het overleg in een impasse, zonder dramatische veranderingen. Maar dat kan veranderen als ontwikkelingslanden partij kiezen.”
Onderhandelaar Terry Kramer zegt over het internet: "Het internet is zo gegroeid omdat het niet tot in de details is geregeld of eigendom is van een regering of internationale organisatie”. Internet moet dus vrij blijven

Rusland en Arabische landen willen expliciet vastleggen dat regeringen het recht hebben om de online wereld te beheren en te verstoren. Onder meer Iran en China blokkeren al kritische websites.
Categorie:
Tag(s):