dinsdag, 20. maart 2012 - 22:49

Wifi in Arriva-bussen Friesland

Leeuwarden

In een groot deel van Fryslân rijden per 9 december 2012 bussen van Arriva.

'Het provinciebestuur heeft dinsdag de concessie gegund aan Arriva, omdat ze het best scoort op zowel kwaliteit als prijs', meldt de provincie Friesland dinsdag. De andere inschrijvers waren Connexxion en Qbuzz.

Groen
De stadsdienst Leeuwarden gaat over op groen gas. Alle stadsbussen rijden vanaf 9 december op de duurzame brandstof. Er komt een speciaal gasvulpunt in Leeuwarden. Daarnaast koopt de provincie zes elektrische bussen die op Schiermonnikoog gaan rijden.

In de loop van de concessie kijkt de provincie of het rijden op groen gas kan worden uitgebreid naar de streekbussen. Dit is nu nog te duur. Arriva gaat wel met nieuwe bussen rijden die aan de schoonste uitstootnormen voldoen.

Wifi
In de Qliners komt draadloos internet. Een deel van de reisinformatie is straks in het Nederlands en het Fries beschikbaar. Arriva ontwikkelt verder een speciale smartphone-app voor de Opstapper waarmee reizigers makkelijk hun rit kunnen reserveren.

In de zomer van 2013 wil Arriva een proef houden waarbij reizigers op twee buslijnen hun fiets kunnen meenemen. Daarnaast kunnen kinderen in de zomer van 2013 gratis meereizen.

Personeel en nieuwe bussen
Tussen nu en 9 december 2012 moet er nog veel geregeld worden. Provincie en Arriva gaan aan de slag om op 9 december een goede start te maken. Personeel en nieuwe bussen zijn hierbij het belangrijkst. De gewijzigde dienstregeling gaat op 9 december in.

2020
De looptijd van de concessie is 8 jaar met een mogelijke verlenging naar 10 jaar. Het concessiegebied omvat Noord- en Zuidwest-Fryslân, stadsdienst Leeuwarden, Schiermonnikoog en het traject Groningen-Heerenveen-Emmeloord. Een concessie is het alleenrecht om het openbaar vervoer in een gebied te verzorgen voor een bepaalde tijd.
Provincie:
Tag(s):