woensdag, 23. mei 2012 - 11:30

Wilders verzoekt weer om uitstel debat eurofonds

Woensdagochtend heeft PVV-leider Geert Wilders voor de derde keer verzocht het debat over het noodfonds voor euro uit te stellen, zo melden verschillende media.

Wilders deed dit al twee keer eerder, maar zonder resultaat. Hij heeft een kort geding tegen de Staat aangespannen over de Nederlandse bijdrage aan het noodfonds ESM en wil het debat uitstellen tot na de uitspraak van de rechter.

Het voorstel om het debat uit te stellen kreeg de steun van 33 Kamerleden, 98 Kamerleden waren tegen.
Wilders is fel tegen de plannen om 40 miljard euro te geven aan het permanente Europese noodfonds, het zogeheten Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM). Dit Europese noodfonds is een bedrag waarop Europese landen en banken kunnen terugvallen als zij in financiële problemen dreigen te raken.

Het Europese Stabiliteitsmechanisme (ESM) borduurt voort op het Europese Financiële Stabiliteitsfaciliteit (EFSF) dat in juni 2010 is opgericht door de Europese Unie in het kader van het bestrijden van de Europese staatsschuldencrisis van 2010.

ESM
De doelstelling van het tijdelijke noodfonds EFSF is het verschaffen van financiële steun aan lidstaten van de EU die in financiële moeilijkheden verkeren. In tegenstelling tot het EFSF is het ESM een permanent fonds, waar Nederland 4,5 miljard euro cash in moet storten en daarnaast garant moet staan voor ruim 35 miljard euro.

Partijen lijnrecht tegenover elkaar
Wilders is niet de enige die tegen dit noodfonds is. De partijen in de Tweede Kamer staan lijnrecht tegenover elkaar. Aan de ene kant staan VVD, CDA, D66, GroenLinks en PvdA, voorstanders van het Europese noodfonds ESM. Recht tegenover hen PVV, SP, Partij voor de Dieren, ChristenUnie, SGP en Hero Brinkman. Een meerderheid sprak zich gisteren al uit voor het ESM.
Provincie:
Tag(s):