zaterdag, 3. maart 2012 - 8:18

Wilders wil terug naar de gulden

Amsterdam

Als het aan de PVV is, gaan we terug naar de gulden. Onderzoek namens de partij wijst uit dat de invoering van de euro in Nederland veel meer heeft gekost dan heeft opgeleverd.

Het zou zelfs financieel voordeliger zijn om nu terug te keren naar de nationale munt, dan door te blijven modderen met de euro. Dat stelt Geert Wilders zaterdag in de Telegraaf op basis van onderzoek, dat zijn partij liet uitvoeren door het Londense onderzoeksbureau Lombard Street Research.

Voor en nadelen
De voordelen van de euro komen uit op 800 euro per persoon per jaar, de nadelen op 2700 euro, stelt Wilders. Oorzaken zijn een tegenvallende economische groei en een ondermaatse consumptie. Als Nederland in de eurozone blijft, kost dat volgens de onderzoekers minstens 127 miljard euro. Wat het prijskaartje is wanneer Nederland terugkeert naar de gulden, wil WiIders niet zeggen. Maar volgens hem zal dat binnen twee jaar weer worden terugverdiend.

Nu de onderzoeksresultaten bekend zijn, pleit Wilders voor een referendum. Nederlandse burgers zouden zelf moeten bepalen of de euro inderdaad moet plaatsmaken voor de gulden. De resultaten worden komende maandag officieel gepresenteerd.
Provincie:
Tag(s):