woensdag, 29. februari 2012 - 16:35

Winter was zacht en zonnig

De Bilt

De winter van 2012 gaat als zacht en zonnig de archieven in. 'Alleen de eerste helft van februari was koud, uitzonderlijk koud zelfs. Verder was het zacht met temperaturen ruim boven normaal', meldt het KNMI woensdag.

In De Bilt is de gemiddelde temperatuur over drie maanden uitgekomen op 4,1 graden tegen 3,4 graden als langjarig gemiddelde.

Koudegolf
De winterse kou liet lang op zich wachten: tot eind januari had het in De Bilt nog geen uur gevroren en was -0,1 graden de laagste temperatuur over de periode van december en het grootste deel van januari.

Op 28 januari viel de vorst in waarna februari met een officiële landelijke koudegolf de winter binnen twee weken alsnog op de kaart zette. Het zonnige vriesweer bood veel schaatsmogelijkheden, hoewel het natuurijs na de lange periode van zacht weer en door de sterke wind maar langzaam groeide.

Geen Elfstedentocht
Op 3 februari viel er in een groot deel van het land sneeuw, op veel plaatsen zo'n 5 tot 10 cm, waardoor de ijsaangroei verder stagneerde. Ondanks de aanhoudende vorst bereikte het ijs lang niet overal de voor een Elfstedentocht vereiste gemiddelde dikte van 15 cm.

De koudegolf, die duurde van 30 januari tot 8 februari, was indrukwekkend. Een koudegolf is een periode waarin de temperatuur op minstens vijf dagen niet boven het vriespunt komt (ijsdagen) waarvan drie dagen met strenge vorst onder de min tien graden.
Provincie:
Tag(s):