woensdag, 9. mei 2012 - 10:57

Witwassers met ruim 750.000 euro opgepakt

Zuidoostbeemster

De politie hield zondag 29 april twee vrouwen en drie mannen aan, tussen de 39 en 64 jaar, uit Purmerend, Tsjechië en Venezuela bij een hotel aan de Purmerenderweg in Zuidoostbeemster. Zij worden ervan verdacht betrokken te zijn bij het witwassen van ruim 750.000 euro.

In samenwerking met het Arrestatieteam en het Observatieteam spoorde de Financiële recherche van de politie Zaanstreek-Waterland de verdachten van witwassen op na een anonieme tip. Martin Langenburg, onderzoeksleider bij de Financiële Recherche, vertelt: “We zetten direct verschillende opsporingsmiddelen in en raakten op het spoor van de verdachten.”

In de middag van 29 april rekende het Arrestatieteam vier verdachten (een man uit Purmerend, een man en een vrouw uit Tsjechië en een man uit Venezuela) in, vlak nadat de geldtransactie vermoedelijk had plaatsgevonden. De 64-jarige Purmerender had een deel van het geld in bundeltjes in zijn kleding verstopt.

Diezelfde middag is nog een vrouwelijke verdachte aangehouden in Purmerend en is tevens huiszoeking gedaan. De huiszoeking leverde een vondst van ruim 14.000 euro op.

Het vermoeden bestaat dat het geld afkomstig is van een criminele organisatie. “We binden de strijd aan tegen deze criminelen en pakken rechtstreeks hun bezit af. Want dat is het meest voelbaar voor ze. Of dit nu geld, een auto of een huis is. We geven hier veel prioriteit aan en de samenleving vraagt daar ook om ook want misdaad mag niet lonen,” aldus Langenburg.

De recherche nam het geld en een rolkoffer in beslag en doet verder onderzoek naar de zaak. De drie mannen zitten nog vast.
Provincie:
Tag(s):