woensdag, 1. februari 2012 - 11:02

Woningcorporatie Vestia financieel in zwaar weer, bestuur stapt op

Woningcorporatie Vestia zit financieel in zwaar weer. De corporatie is vooral actief in Zuid-Holland en met 89.000 woningen de grootste van Nederland.

Het huidige bestuur van de woningcorporatie moet vanwege de financiële problemen opstappen, zo meldt de NOS woensdag. De corporatie staat op de rand van faillissement en er komt een nieuw team om de problemen op te lossen.

De Raad van Commissarissen van Vestia heeft twee interim bestuurders benoemd. Onder andere treedt Gerard Erents (1950) aan als bestuursvoorzitter en wordt ook verantwoordelijk voor de financiële portefeuille. De huidig bestuurder Erik Staal heeft besloten om in het belang van Vestia zich terug te treden

Vestia is in de problemen geraakt omdat zij in de afgelopen jaren voor miljarden leende om goedkope huizen te kunnen bouwen. De rente die Vestia moest betalen, werd gecompenseerd met de handel van tien miljard euro in exotische financiële producten.(derivaten) Door de lage rente heeft Vestia hierop een enorm verlies geleden. Vestia heeft waarschijnlijk al voor tenminste een miljard euro moeten bijstorten, zo meldt RTL Nieuws woensdag.

Inmiddels hebben vijf andere grote woningcorporaties aangeboden om Vestia via Aedes te helpen. 'opvallend', zo schrijft RTL Nieuws, omdat Vestia een paar jaar geleden Aedes heeft verlaten. Daardoor gold voor de top van Vestia niet meer de Balkenende-norm, zoals voor alle andere woningcorporaties.
Volgens de Telegraaf verdiende de topman van de Rotterdamse woningcorporatie Vesta Erik Staal inmiddels ongeveer een half miljoen euro.
Volgens RTL Nieuws werkt bijna de helft van alle woningcorporaties met gelijkaardige constructies zoals Vestia. (derivaten) Naar schatting lijdt de helft daarvan daar nu ook verlies op.
Provincie:
Tag(s):