dinsdag, 6. maart 2012 - 14:38

Zaak onttrekking ouderlijk gezag meisje Ede opnieuw aangehouden

Arnhem

Vandaag stond de behandeling gepland tegen een 58-jarige verdachte uit Daytona (Verenigde Staten). De man wordt ervan verdacht zijn dochter te hebben onttrokken aan het ouderlijk gezag door haar, zonder medeweten van de moeder, te hebben meegenomen naar de Verenigde Staten (VS).

De rechtbank kon de zaak niet behandelen, omdat de dagvaarding niet betekend is.

Betekening dagvaarding
Na de zitting van 18 oktober 2011 heeft het Openbaar Ministerie (OM) er alles aan gedaan om de dagvaarding aan de verdachte betekend te krijgen. Verdachte woont in de VS. Tussen Nederland en de VS geldt een verdrag ten aanzien van het betekenen van dagvaardingen. Justitie in de VS heeft tevergeefs geprobeerd de dagvaarding aan verdachte te betekenen. Als de dagvaarding niet betekend is, kan het OM niet met zekerheid zeggen dat de verdachte weet dat de zaak dient. Daardoor kan de zaak niet inhoudelijk worden behandeld.

Het OM zal opnieuw alles in het werk stellen om de dagvaarding alsnog betekend te krijgen aan de verdachte. De volgende zitting moet nog gepland worden, aldus het OM.

Onttrekking aan ouderlijk gezag
De man wordt ervan verdacht zijn destijds 7-jarige dochter op 27 mei 2009 te hebben meegenomen van een schoolplein in Ede. Vervolgens heeft hij haar meegenomen naar de Verenigde Staten. De moeder van het meisje was hiervan niet op de hoogte. Na bijna 1,5 jaar is het meisje teruggekeerd naar Nederland, na een uitspraak van de rechter.
Provincie:
Tag(s):