zaterdag, 14. juli 2012 - 9:20

Zalm wil dat alle huizenbezitters verplicht hun hypotheek gaan aflossen

In het Algemeen Dagblad (AD) van zaterdag 14 juli pleit Gerrit Zalm, oud-VVD-minister en ABN AMRO topman ervoor dat alle huizenbezitters, dus niet alleen de starters, hun hypotheek direct gaan aflossen. Wie daaraan niet meedoet, mag geen hypotheekrenteaftrek meer krijgen, aldus Zalm.

Zalm in het AD: 'Aflossen moet de norm worden.

Vanaf volgend jaar geldt het verplichte aflossen nog alleen voor mensen die een nieuwe hypotheek afsluiten, maar Zalm wil dat iedereen zijn hypotheek gaat aflossen.

In het Lenteakkoord was al overeengekomen dat alle hypotheken die vanaf volgend jaar worden afgesloten in 30 jaar volledig moeten worden afgelost om in aanmerking te komen voor de hypotheekrenteaftrek. Zo wil de politiek een einde maken aan de aflossingsvrije hypotheek.

Maar Zalm vindt dat er zo een ongelijke behandeling ontstaat tussen nieuwkomers en bestaande woningeigenaren en wijst erop dat de eerste groep de hypotheek volledig moet aflossen, terwijl de tweede groep dertig jaar hypotheekrente mag aftrekken zonder één cent af te lossen.

De Vereniging Eigen Huis (VEH) reageert niet enthousiast op het voorstel van Zalm en wijst erop dat de aflossingsvrije hypotheek zelf jarenlang door de banken is aangeprezen.

De grootste hypotheekverstrekker, de Rabobank, is het wel eens met Zalm en spreekt in de krant over 'een interessant voorstel'.
Provincie:
Tag(s):