maandag, 21. mei 2012 - 19:25

Zangeres Carola Smit (BZN) wil aandelenpakket Shell verkopen vanwege olieramp Nigeria

Amsterdam

De Volendamse Carola Smit (bekend als de zangeres van BZN) en haar echtgenoot Herman Sier verkopen hun Shell-aandelenpakket ter waarde van 25.000 euro als de Nederlandse multinational niet met spoed iets doet aan de olieramp in Nigeria. Dat meldt Milieudefensie.

Ze zijn morgen aanwezig bij de jaarlijke aandeelhoudersvergadering in het Scheveningse Circus Theater om te eisen dat Shell begint met het opruimen van de olieramp die het oliebedrijf al decennia lang veroorzaakt in de Nigerdelta.

Na het bekijken van de 'Worse than Bad' campagne van Milieudefensie over de ramp op de website worsethanbad.org besloten Smit en Sier contact op te nemen met de milieuorganisatie. 'Wij dachten dat beleggen in Shell een verantwoorde investering in ons pensioen was', vertelt de bekende zangeres. 'Maar ik kan het niet aan mezelf verantwoorden dat ik mijn oudedagsvoorziening opbouw over de ruggen van zoveel Nigerianen die moeten lijden onder Shell.'

Concreet verlangt het echtpaar van het oliebedrijf dat het op zeer korte termijn het advies van de UNEP -het milieubureau van de VN- opvolgt om een bedrag van 1 miljard dollar te storten in een noodfonds, zodat een start kan worden gemaakt met opruimen.

Carola Smit en Herman Sier zijn morgenochtend vanaf ongeveer 10.30 uur bij de 'Worse than Bad' bar van Milieudefensie voor de ingang van het Circus Theater. Chique, Nigeriaanse kelners geven alle Shell-aandeelhouders daar de mogelijkheid het vervuilde drinkwater te proeven dat de bewoners van de Nigerdelta elke dag moeten nuttigen door de vele lekkages van de oliemagnaat.

Samen met campagneleider Geert Ritsema van Milieudefensie betreden ze daarna de aandeelhoudersvergadering in het theatergebouw om hun eis te stellen en de reactie van Shell te vernemen.
Categorie:
Tag(s):