vrijdag, 9. maart 2012 - 12:49

Zeeland neemt deel aan Stille Omgang

In de nacht van 17 op 18 maart wordt in Amsterdam de Stille Omgang gehouden. Jaarlijks nemen rond de 10.000 mensen deel.

De processie herdenkt het Mirakel van Amsterdam van 15 maart 1345. Een stervende man in de Kalverstraat braakte de heilige hostie uit samen met voedsel dat door hem ervoor genuttigd was, nadat hem de ziekencommunie was gegeven. Het braaksel, inclusief de heilige hostie, werd in het haardvuur gegooid uit eerbied, maar de volgende ochtend bleek dat de hostie ongeschonden uit het vuur tevoorschijn kwam. Een werkvrouw bracht de hostie naar de pastoor, maar de volgende dag was de heilige hostie weer terug in de Kalverstraat. Dit herhaalde zich tot twee maal toe. Om het mirakel te herdenken, lopen katholieke Amsterdammers en gelovigen van buiten de stad elk jaar een processie, waarbij passende stilte in acht wordt genomen. De processie loopt langs de vroegere grenzen van de stad en onder andere over de Heiligeweg, een zijstraat van de Kalverstraat.

Zeeland doet voor de zesde keer mee en hoopt ook dit jaar met een volle touringcar hieraan te kunnen deelnemen. Op zaterdag 17 maart is er om 20.15 uur een kort gebedsmoment in Blasiuskerk te Heinkenszand. Om 20.30 uur zal de touringcar richting Amsterdam vertrekken. Daar zal om 23.00 uur een feestelijke viering van de Eucharistie in de Obrechtkerk met de aanwezige priesters zijn.
Provincie:
Tag(s):