donderdag, 2. februari 2012 - 10:10 Update: 08-07-2014 0:54

Zeker 74 doden in Egypte, oud-Feyenoorders lopen klappen op

(Elf Voetbal) Inmiddels is wat meer bekend over de ongeregeldheden van de Egyptische voetbalwedstrijd tussen Al-Masri en Al-Ahly. Zeker 74 mensen hebben het leven gelaten, zo vertelden artsen van vier ziekenhuizen in Port Said. Circa duizend mensen raakten gewond, van wie 180 zwaargewond. Er moesten helikopters aan te pas komen om de relschoppers te evacueren.


De nationale staatstelevisie liet schokkende beelden zien van de rellen na de competitiewedstrijd. Aanhangers van Al-Ahly zouden op de tribunes de confrontatie hebben gezocht met supporters van de tegenpartij, Al-Masri. Laatstgenoemde club behaalde een verrassende 3-1 overwinning. Op de beelden viel te aanschouwen hoe de volgers van Al-Masri hun rivalen uit de hoofdstad Caïro achtervolgden en hoe een deel van het stadion in brand werd gestoken. Ook werd er met allerlei objecten gegooid, waaronder vuurwerk. De politie heeft in verband met het geweld circa vijftig mensen gearresteerd.

Volgens de BBC waren er tevens toeschouwers met messen aanwezig. Daarnaast meldt het medium dat Egyptische voetbalfans notoir gewelddadig zijn. Vooral de aanhang van Al-Ahly, die bekend staat als De Ultra's. Direct na het laatste fluitsignaal bestormden zij het veld. "Dit is geen voetbal. Dit is oorlog en mensen sterven hier voor mijn ogen", zei Mohamed Abo Treika, een speler van Al-Ahly, op de tv. "Er is geen bewaking en er zijn geen ambulances."

Een correspondent van de BBC meent dat politieke protesten een rol hebben gespeeld. Hani Seddik, oud-speler van Al-Ahly, vermoedt dat ook. "Ik denk niet dat dit over voetbal gaat. Deze relschoppers waren geen voetbalfans. Hoe kon het dat ze messen bij zich konden dragen? Ik denk dat dit acties zijn met als doel het land nog onrustiger te maken." De Partij voor Vrijheid en Rechtvaardigheid, de politieke arm van de invloedrijke Moslimbroederschap, heeft verklaard dat aanhangers van oud-president Hosni Mubarak verantwoordelijk voor de rellen. Esam al-Arian, vicevoorzitter van de Partij voor Vrijheid en Rechtvaardigheid, stelde dat diverse Egyptische groeperingen willen dat het geweld en bloedvergieten in Egypte blijft voortduren. Dit meldt De Telegraaf.

Volgens Sky-correspondent Khalil Fahmy handelde de politie veel te laat. "Heel veel mensen schreeuwden om hulp, van de politie of het leger. De meesten moesten het een uur zonder politiebescherming stellen, hetgeen het aantal gewonden in de hand werkte. Ik zag vooral zware hoofdwonden, toegebracht door stokken en staven."

Diverse sociale media melden dat oud-Feyenoorders Sherif Ekramy en Hossam Ghaly de ramp hebben overleefd. De 28-jarige doelman 30-jarige middenvelder staan onder contract bij Al-Ahly. Ghaly is de aanvoerder van de Egyptische club. Wel hebben zij klappen opgelopen.

Toen men bij de competitiewedstrijd El Zamalek - Ismaily (tussenstand 2-2) op de hoogte werd gebracht van de rellen bij Al-Masri en Al-Ahly werd besloten om ook dat duel te staken. Als gevolg daarvan braken er ook daar rellen uit onder de supporters.

De Egyptische voetbalbond heeft besloten de Premier League, de hoogste voetbalafdeling van Egypte, tot nader order stil te leggen. Het parlement van Egypte buigt zich donderdag in een spoedzitting over de tragedie. Dat meldt het ANP. De plaatsvervangend minister van Gezondheid sprak al van 'de grootste ramp in de geschiedenis van het Egyptische voetbal'.
Categorie:
Tag(s):