woensdag, 22. augustus 2012 - 10:56

Zes aanhoudingen na geldwisseltruc met tonnen euro's

Schiphol

De Koninklijke Marechaussee heeft op Schiphol zes personen aangehouden op verdenking van onder meer oplichting en witwassen.

Drie van deze personen zijn bijna “slachtoffer” geworden van een vermeende wisseltruc met geld. De drie slachtoffers, die ook worden aangemerkt als verdachten van witwassen, hadden het voornemen om een geldbedrag van ongeveer 270.000 euro in kleine coupures en een grote hoeveelheid gouden sieraden met een vermoedelijke waarde van ruim 100.000 euro in te wisselen voor bankbiljetten in grote coupures, ter waarde van 600.000 euro. De mogelijke slachtoffers betreffen twee Nederlandse mannen van 64 en 50 jaar oud, afkomstig uit Bemmel en Kranenburg (Duitsland) en een Nederlandse vrouw van 37 uit Arnhem.

Wat de drie slachtoffers niet doorhadden is dat het te ontvangen geldbedrag van 600.000 euro, valse bankbiljetten van 500 Euro betroffen. De drie oplichters, twee vrouwen van 27 en 18 jaar oud, afkomstig uit Kroatië en Italië en een man van 38 waarvan de identiteit en herkomst nog niet is vastgesteld omdat hij gebruikmaakt van valse identiteitsdocumenten hadden voor deze geldwisseltruc, waarbij gebruik werd gemaakt van een geldtelmachine en een speciaal geprepareerde kast, een vergaderruimte op Schiphol gehuurd.

Door gebruik te maken van de geldtelmachine, een aantal echte biljetten van 500 euro en de kast, waarin de 18-jarige Italiaanse zich bevond, zou de geldwisseltruc uitgevoerd moeten worden. De Italiaanse zou in de kast het echte geld moeten verwisselen voor het valse geld.

Door alertheid van personeelsleden van de vergaderruimte, die het onder meer vreemd vonden dat het kijkgaatje van de vergaderruimte was afgeplakt met tape, werd de Marechaussee gealarmeerd en konden na controle zowel de mogelijke oplichters als de personen die bijna zijn opgelicht, worden aangehouden. Vier van de verdachten, waaronder de drie oplichters, bevinden zich nog in voorlopige hechtenis. Vandaag zullen zij worden voorgeleid bij de Raadkamer van de Rechtbank.

De vermeende oplichters betreffen twee vrouwen van 27 en 18 jaar oud, afkomstig uit Kroatië en Italië en een man van 38 waarvan de identiteit en herkomst nog niet is vastgesteld omdat hij gebruik maakt van valse identiteitsdocumenten.

De overige drie verdachten betreffen twee Nederlandse mannen van 64 en 50 jaar oud en een Nederlandse vrouw van 37.

De Koninklijke Marechaussee doet verder onderzoek onder leiding van het Openbaar Ministerie Haarlem, locatie Schiphol.

Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.
Provincie:
Tag(s):