dinsdag, 17. april 2012 - 11:04 Update: 08-07-2014 0:53

Zes procent van de woningen officieel niet bewoond

Den Haag

Van de meer dan 7 miljoen woningen in Nederland stonden op 1 januari 2010 417 duizend woningen leeg. Dat is een kleine 6 procent van de woningen. Dit zijn woningen waar volgens de officiële registraties niemand woont. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Bijna 80 duizend leegstaande woningen kunnen niet bewoond worden omdat ze voor andere doeleinden worden gebruikt: als kinderdagverblijf, praktijkruimte of vakantiewoning van iemand die niet in Nederland woont. Van bijna 50 duizend woningen is niet vast te stellen of ze bewoond zijn, omdat deze woningen niet eenduidig in de registraties staan.

Veel leegstand in toeristengebieden
Van 290 duizend woningen is zeker dat ze leeg staan. Deze woningen staan in typische toeristengebieden als de Waddeneilanden en andere kustplaatsen. In Schiermonnikoog staat bijna 11 procent van de woningen leeg. Een deel van deze woningen wordt waarschijnlijk verhuurd aan vakantiegangers.

Verder staan in de binnensteden van grotere gemeenten vele woningen leeg, vaak boven winkels. Voor eigenaren is verhuur hiervan vaak financieel niet interessant, bijvoorbeeld omdat het opknappen van de etage erg duur is, maar ook omdat in dergelijke woningen vaak maar één opgang is, in de winkel.

Helft leegstaande huurwoningen van corporaties
Van de 290 duizend leegstaande woningen zijn 110 duizend koopwoningen en 180 duizend huurwoningen. Ongeveer de helft van de leegstaande huurwoningen is in het bezit van een woningcorporatie. Deze woningen kunnen bijvoorbeeld leeg staan in afwachting van sloop. Ten slotte is enige leegstand gewenst omdat er altijd een periode van minimaal 1 à 2 maanden nodig is om te verhuizen.
Categorie:
Tag(s):