woensdag, 12. december 2012 - 11:26

Zeven opgepakte verdachten smokkelden 1300 kg hasj naar Nederland

Amsterdam

Rechercheurs van de Dienst Controle Infrastructuur en Verkeer (DCIV) van het korps Amsterdam-Amstelland hebben zeven verdachten aangehouden na een langlopend onderzoek naar hasj-invoer, witwassen en deelneming aan een criminele organisatie.

In totaal kwam tijdens het onderzoek 1300 kilo hasj in beeld, met een straatwaarde van ruim 10 miljoen euro.

De laatste verdachte werd maandag 10 december in Noord-Holland aangehouden. De man is eigenaar van een transportbedrijf. Onder de andere verdachten, waarvan de meesten afgelopen zomer al werden aangehouden, zitten twee vrachtwagenchauffeurs die voor dit bedrijf werkten.

Een van hen is door de Franse autoriteiten in Frankrijk aangehouden toen hij ruim honderd kilo hasj in een verborgen ruimte in zijn vrachtauto het land in smokkelde. De tweede vrachtwagenchauffeur is vrijgelaten. Hij wordt nog steeds gezien als verdachte.

Uitgebreid onderzoek

Het onderzoek begon in april dit jaar naar aanleiding van informatie over een opslag voor verdovende middelen in het Amsterdamse havengebied. 'Door verschillende technische en tactische acties uit te voeren werd duidelijk dat we op het goede spoor zaten', vertelt recherchechef Don van Wolde van het korps Amsterdam-Amstelland.

Tijdens het onderzoek werd uitgebreid samengewerkt met de douane, de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, rechercheurs van het Korps landelijke politie Diensten en van het korps Noord-Holland-Noord.

Op twee locaties in Noord-Holland werd na de aanhouding van de transporteur een zeer uitgebreide zoekactie uitgevoerd. Speciale zoekteams van de Koninklijke Landmacht werkten daar aan mee. Ook werden speurhonden ingezet die geld en drugs opsporen. Bij het onderzoek werd een aanzienlijk geldbedrag in beslag genomen, evenals een auto die voorzien was van een verborgen ruimte.

300 kilo hasj

Op verschillende plaatsen in Nederland werden verdachten aangehouden. Twee van de hoofdverdachten werden in de omgeving van Rotterdam gearresteerd met behulp van een zogenoemde autoprocedure waarbij een arrestatieteam een auto tot stilstand brengt en de inzittenden direct aanhoudt. De verdachten waren op het moment van aanhouding in het bezit van ruim 300 kilo hasj.

Van Wolde: 'In totaal kwam tijdens het onderzoek 1300 kilo hasj in beeld met een straatwaarde van ruim 10 miljoen euro.' De kilo’s zijn in beslag genomen en zoals gebruikelijk na monstername verbrand.

Speciaal team

'Het was een zaak van de lange adem', aldus de recherchechef . 'De verdachten die in beeld kwamen waren zeer oplettend. Daardoor was het lastig om goed zicht op de zaak te krijgen.' Het onderzoek werd geleid door een recent opgericht rechercheteam van de Dienst Controle Infrastructuur en Verkeer van de politie Amsterdam-Amstelland.

Het team richt zich voornamelijk op de aanpak van criminaliteit in de Amsterdamse haven en in de transportbranche. Het team was eerder succesvol in de aanpak van georganiseerde hennepteelt in het havengebied waarbij een ontnemingrapportage van ruim 1 miljoen euro werd opgemaakt.
Provincie:
Tag(s):