zaterdag, 17. november 2012 - 22:34

Ziekteverzuim onder agenten op straat veel hoger

Hilversum

Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat ruim een kwart van de agenten en rechercheurs niet inzetbaar is voor politiewerk omdat zij ziek thuis zitten of op cursus zijn.

Voor dit onderzoek gebruikte RTL Nieuws als basis de urenregistratie van alle 26 politiekorpsen in de eerste vier maanden van dit jaar. Het hoge percentage zieke agenten, elf procent, valt op. Het is 11 procent van de 'operationele' agenten. Operationele agenten houden zich bezig met noodhulp, handhaving en opsporing.

Het verzuimpercentage onder 'operationele agenten' is drie keer zo hoog als het landelijk gemiddelde verzuimcijfer. Dat was in het tweede kwartaal van dit jaar namelijk 3,9 procent. De politie is zelfs meer tijd kwijt aan ziekte dan aan noodhulp: het uitrukken bij 112-meldingen. Dat is maar 9 procent. Volgens de politie ligt het verzuimpercentage bij de gehele organisatie op 6 procent. De politie heeft geen verklaring voor het hoge verzuim bij de agenten op straat.

Magda Berndsen is oud-korpschef en Kamerlid voor D'66. Zij is geschokt door dit hoge cijfer en gaat vragen stellen aan minister Opstelten van Veiligheid en Justitie. Berndsen in de krant: '11 procent is ontzettend hoog. Je zou zo'n 6 procent verwachten omdat het een zwaar beroep is met onregelmatige diensten, maar dit is bijna twee keer zo hoog.'

Ook blijkt uit de gegevens van RTL Nieuws dat gemiddeld 17 procent van de tijd opgaat aan het volgen van vaardigheidstrainingen en opleidingen. 25 procent van de capaciteit gaat naar opsporing.
Provincie:
Tag(s):