maandag, 5. november 2012 - 8:49

Zijlstra: 'Koopkracht niet met 10, 20 of 30 procent achteruit'

In het radio1 Journaal heeft VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra maandagochtend gezegd dat een koopkrachtverlies van 10, 20 of 30 procent voor de VVD-fractie niet aanvaardbaar is. Halbe Zijlstra: „Daarvan kan ik zeggen: dat gaat sowieso niet gebeuren.”

Zijlstra wil hiermee de 'onrust bij grote groepen Nederlanders' wegnemen, zo meldt RTL Nieuws. De fractievoorzitter verwijst naar de kaders van het regeerakkoord. Volgens die kaders in het akkoord zullen de lagere inkomens er 0,5 procent op vooruitgaan en de hoge inkomens boven 100.000 euro er de komende vier jaar 4 procent op achteruitgaan. Zijlstra zegt hierover: "Als blijkt dat de koopkrachteffecten groter zijn, kan het niet anders dan dat we het moeten bijschaven".

Volgens Zijlstra hebben we 'een groot probleem met z'n allen' als de koopkracht van grote groepen toch buiten die kaders zou vallen. 'Als dat de uitkomst is, zal het aangepast moeten worden', aldus Zijlstra. Volgens hem geldt dat ook voor de PvdA, die voor dezelfde 'kaders' in het regeerakkoord heeft getekend.

Of de CPB-berekeningen rond de koopkracht kloppen, is volgens Halbe Zijlstra onduidelijk. Zijlstra: "De berekeningen vliegen je om de oren. Maar koopkrachteffecten van 10, 20 of 30 procent, dat gaat sowieso niet gebeuren." Wel voegde hij daaraan toe dat 'er altijd uitschieters zijn'.
Provincie:
Tag(s):