donderdag, 23. februari 2012 - 9:19

Zomerbanden scoren beter op nat wegdek

Den Haag

Zomerbanden presteren beter dan voorheen op nat wegdek. Dat blijkt uit de nieuwste zomerbandentest die de ANWB samen met haar zusterclubs heeft uitgevoerd.

Bandenfabrikanten hebben de kwaliteit op dat punt verbeterd in afwachting van een nieuw Europees bandenlabel dat in 2012 wordt geïntroduceerd.

Over het algemeen gaat dit echter ten koste van de slijtvastheid van banden; deze kunnen sneller slijten dan voorheen het geval was.

Het bandenlabel is een gevolg van nieuwe EU-wetgeving en wordt naar verwachting deze zomer ingevoerd voor alle nieuw geproduceerde autobanden. Er wordt gekeken naar de effecten van banden op brandstofverbruik, CO2-uitstoot, geluid en veiligheid. De remweg op nat wegdek is daarbij een factor die wordt meegenomen. Fabrikanten hebben om die reden maatregelen genomen om de prestaties van banden op natte wegen te verbeteren.

In het algemeen wordt de kwaliteit van banden van de grote bandenmerken overigens steeds beter. De geteste banden scoren bijna allemaal voldoende en goed. Slechts twee bandensoorten in twee verschillende categorieën scoorden onder de maat. Bij de bandenmaat 165/70 R14 T, voor kleine middenklassers als Citroën C3 en VW Polo, scoorde alleen de Infinity INF — 030 één ster.
Dat behaalde ook de Sava Intensa SUV bij de bandenmaat 215/65 R 16 H.
Deze maat is geschikt voor kleine SUV’s zoals de Hyundai Tucson en de VW Tiguan. Bij de bandenmaat 205/55 R 16 V, voor grotere middenklassers, waren er geen onvoldoendes.

De resultaten van de bandentest zijn terug te lezen op anwb.nl. Voor vragen over welke banden het best geschikt zijn kunnen leden ook bellen met de AutoAdvieslijn: 088-269 5000.
Provincie:
Tag(s):