zaterdag, 3. november 2012 - 9:42

Zorgmedewerkers uit onvrede met bed de straat op

Amsterdam

Zorgmedewerkers in Arnhem en Amsterdam leggen zaterdag een paar uur het werk neer. Het is voor het eerst sinds 20 jaar, 5 maanden en 12 dagen dat er weer werkonderbrekingen zijn in de verpleeghuiszorg. In Den Haag vindt een protestbijeenkomst plaats van zorgmedewerkers.

De acties richten zich tegen de hoge werkdruk waardoor er geen goede zorg kan worden geleverd. FNV-voorzitter Ton Heerts en de Tweede Kamerleden Emile Roemer (SP), Linda Voortman (GroenLinks) en Tunahan Kuzu (PvdA) betuigen hun steun aan de zorgmedewerkers in Amsterdam. In Amsterdam wordt om 10.00 uur de aftrap gegeven van een reeks nieuwe acties. Ook cliënten, familieleden van cliënten en buurtbewoners zijn aanwezig. Twintig jaar geleden gingen de zorgmedewerkers met bedden de straat op, zaterdag zullen zij dit weer doen.

Abvakabo FNV wil dat zorginstellingen afspraken maken over het terugdringen van de werkdruk. Er moeten meer collega's bij en de onzekere roosters, contracten en diensten in de zorg moeten worden teruggedrongen. Onlangs zijn na vele acties afspraken over deze punten tot stand gekomen bij Osira Amstelring.

Begin dit jaar is door de overheid 370 miljoen euro extra structureel toegekend aan de verpleeghuizen. Dit geld is bedoeld voor meer handen voor directe zorg. Zo heeft Amsta (Amsterdam) 4,1 miljoen euro per 1 januari beschikbaar en Pleyade (Arnhem) 1,6 miljoen euro voor extra collega's. De medewerkers van deze zorginstellingen merken hier echter nog niets van en eisen daarom harde afspraken over de besteding van deze extra middelen voor meer collega's.

Daarbij willen de zorgmedewerkers het recht op een achturige werkdag. In de praktijk is deze achturige werkdag voor veel zorgmedewerkers niet meer mogelijk omdat hun diensten worden ingekort tot zes of vier uur per dag, waarin zij hetzelfde werk moeten verrichten. De werkdruk neemt hierdoor toe en de zorg verschraalt. In april van dit jaar leverde een meldpunt van Abvakabo FNV voor misstanden in de verpleeghuiszorg ruim 1.000 meldingen in een maand op.

In juni van dit jaar kwam er een cao verpleeghuizen en thuiszorg (VVT) tot stand zonder de steun van Abvakabo FNV. De werkgevers gooiden het op een akkoordje met de andere bonden. Sinds die tijd voert Abvakabo FNV acties in de verpleeghuis- en thuiszorg. De thuiszorgacties richten zich tegen de loondump door de marktwerking. Abvakabo FNV wilde in de cao een bodemprijs afspreken. Deze acties zullen zich uitbreiden nu het nieuwe kabinet dreigt de thuiszorg af te schaffen.
Provincie:
Tag(s):