maandag, 21. mei 2012 - 21:29

Zorgwerkers luiden alarmklok over inkorten diensten

Amsterdam

Medewerkers van verpleeghuis Slotervaart van zorginstelling Cordaan in Amsterdam hebben vandaag een petitie aangeboden aan hun directeur tegen het onvrijwillig inkorten van hun diensten.

Vorige week gebeurde dit ook al door de medewerkers van verpleeghuis Gaasperdam. Diensten van 8 uur worden ingekort tot 6 uur, of soms zelfs 4 uur. Hierdoor komt de kwaliteit van zorg in de instelling ernstig onder druk te staan.

Vastlopen van de cao-onderhandelingen
Deze actie volgt een week na het vastlopen van de cao-onderhandelingen voor de verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg (VVT). Medewerkers van Cordaan strijden al maanden met hun vakbond Abvakabo FNV voor een nieuwe cao die kwaliteit van zorg en werk mogelijk maakt. Tot op heden negeren werkgevers de grote problemen van de sector als hoge werkdruk en doorgeslagen flexibiliteit. Zij zeggen de tendens dat diensten van zorgwerkers in toenemende mate worden ingekort, niet te herkennen.

Kortere diensten
De directie van verpleeghuis Slotervaart heeft haar medewerkers medegedeeld dat ze de ingekorte diensten gewoon moeten gaan draaien. Tot op heden is de directie niet ingegaan op de bezwaren dat het inkorten van diensten leidt tot een verlies van kwaliteit van zorg. Medewerkers maken zich zorgen omdat de ingekorte diensten tot gevolg hebben dat er minder tijd is voor de verzorging van de bewoners. Met een bewoner naar buiten gaan, of zelfs aandacht in de vorm van een praatje wordt hierdoor onmogelijk gemaakt.

Binnen week reactie
Door het inkorten van de diensten staat ook de balans tussen werk en privé van zorgwerkers enorm onder druk. Ze moeten meer dagen werken in onregelmatige roosters om aan hun contracturen te komen. Zorg voor kinderen of mantelzorg wordt hierdoor bijvoorbeeld problematisch. Terwijl de arbeidsinspectie recentelijk aankondigde de vaak enorme werkdruk in de sector beter te controleren neemt de werkdruk door de ingekorte diensten verder toe, omdat hetzelfde werk in minder tijd gedaan moet worden.

De directie van verpleeghuis Slotervaart heeft beloofd binnen een week te zullen reageren op de petitie van haar medewerkers.
Provincie:
Tag(s):