maandag, 8. oktober 2012 - 20:48

Zuidlaren maakt zich op voor de 812e Zuidlaardermarkt

Zuidlaren

Om 6.00 uur precies opent burgemeester Frank van Zuilen volgende week dinsdag, onder de klok op de Brink in Zuidlaren de 812e Zuidlaardermarkt
de grootste paardenmarkt van Europa. Er worden meer dan 2.000 paarden en 150.000 bezoekers verwacht!

Op vrijdag 12 oktober om 18.30 uur wordt de Zuidlaardermarktkermis geopend met een optreden van de Houthakkersroadshow. De houthakkers Eric Jonkman en Marco Mollink toveren met behulp van een kettingzaag in een mum van tijd een blok hout om tot een waar kunstwerk. Dit spektakel meemaken? Kom dan op 12 oktober om 18.30 uur naar de openingslocatie aan de Stationsweg ter hoogte van de Markstraat.

Op de kermis staan dit jaar circa 35 attracties waaronder de Action Dance(Break Dance), Valley of Dance en de Crazy Shaken.

Zaterdag 13 oktober gaat om 10.30 uur de traditionele Zuidlaardermarktloop van start. Een wedstrijd over 5 of 10 kilometer door het centrum van Zuidlaren en een speciale kinderwedstrijd over 2,2 kilometer. Dit jaar gaat een lang gekoesterde wens van de organisatie in vervulling: het parcours voert de deelnemers voor het eerst door het centrum van Zuidlaren. De start en finish zijn aan de Stationsweg.

’s Middags van 14.00 tot 16.30 uur is er een tweede optreden van de Houthakkersroadshow. Tevens is er een optreden van jongleur Marty le Gray. Marty le Gray zorgt voor een geweldige show door te jongleren met draaiende en messcherpe kettingzagen. Deze optredens vinden plaats op het Brinkje bij de Vlindertuin. Op het Brinkje bij de Café De Vliegh wordt de een kinderrommelmarkt georganiseerd. Ook kunnen kinderen een ritje op een pony maken.

Zaterdag om 20.00 uur is er spectaculair vuurwerk achter de Prins Bernhardhoeve. De combinatie van uiteenlopende en in elkaar overgaande kleuren, effecten staat garant voor een waar spektakel voor jong en oud.

Op zondag 14 oktober zijn de winkels in Zuidlaren open van 13.00 tot 17.00 uur. Van 13.00 tot 17.00 uur wordt het winkelende publiek aan de Stationsweg en de Millystraat verrast door optredens van straatartiesten. Internationale, nationale en regionale artiesten werken hier aan mee.

In de aanloop naar de Nacht van Zuidlaren zijn er tussen19.30 – 24.00 uur op het muziekpodium (hoek Brinkstraat / Stationsweg) optredens van o.a.Tom Haver, Suc-6, Simpelzat, Luc-c. Aansluitend start de Nacht van Zuidlaren

Om 6.00 uur is de officiële opening van de markt door de burgemeester van Tynaarlo.

Op woensdagmiddag 17 oktober is er een speciale kindermiddag op/ rond de kermis met o.a. de lachende lama, ballonnen harlekijn, de vreemde fotograaf en nog veel meer.

Bij de opstelling van de kramen op de warenmarkt wordt ook dit jaar extra aandacht besteed aan voldoende ruimte voor de doorstroming van de bezoekers. De markt is zodanig ingericht dat het marktterrein steeds bereikbaar blijft voor hulpverleningsdiensten. In de kerk aan de Hondsrugstraat is de centrale post voor de politie en EHBO gehuisvest. Op de kermis is een tweede EHBO-post.

De gemeente Tynaarlo heeft in 2010 een gedragscode Dierenwelzijn opgesteld. In deze gedragscode staan regels over de huisvesting en de verzorging van paarden en pony’s tijdens hun verblijf op de Zuidlaardermarkt. Deze gedragscode geldt voor iedereen die met dieren in aanraking komt of als bezoeker op de markt aanwezig is. Tijdens de markt houden stewards toezicht op de naleving van de gedragscode.

Net als andere jaren is er dit jaar weer een warenmarkt van ruim 4 kilometer lengte, met in totaal 400 kramen. Er is een divers aanbod van producten en etenswaren verkrijgbaar.

Het centrale punt op de markt is het marktkantoor. Het marktkantoor bevindt zich op de hoek Stationsweg / Marktstraat.Hier kunnen bezoekers terecht met al hun vragen over de Zuidlaardermarkt. Het marktkantoor is tevens het adres voor het laten omroepen van paardentransport
tijdens de Zuidlaardermarkt. Het marktkantoor is “de spin in het web” tijdens de Zuidlaardermarkt
Provincie:
Tag(s):