maandag, 19. maart 2012 - 9:52

‘Zuidlijn’ verbindt wijken met station Zuid - trolley rijdt vaak naar attractieparken

Arnhem

De wijken in Arnhem-Zuid krijgen betere busverbindingen bij het begin van de nieuwe dienstregeling in december 2012.

De nieuwe 'zuidlijn' gaat viermaal per uur de wijken Malburgen, Kronenburg, Vredenburg, Rijkerswoerd en De Laar verbinden met station Arnhem Zuid. In de wijk Holthuizen keert de bus terug. Vanaf station Arnhem Centraal gaat heel het jaar door overdag elk kwartier een bus rijden via Ziekenhuis Rijnstate naar Burgers' Zoo en het Nederlands Openluchtmuseum. Deze trolleylijn 3 wordt halverwege 2013 mogelijk doorgetrokken naar Huissen. De reizigers in Arnhem-Zuid en naar de attractieparken in Arnhem-Noord gaan er met de nieuwe dienstregeling op vooruit. Dit zit in het openbaar vervoer-pakket in de Stadsregio.
 
Het voorgenomen vervoerplan van de Stadsregio Arnhem Nijmegen en Hermes gaat nu eerst voor advies naar de OV-reizigersorganisatie ROCOV. Ook de 20 Stadsregio-gemeenten kunnen reageren. Rond de zomer stelt de Stadsregio het vervoerplan definitief vast.

Er komt een nieuwe buslijn 53 tussen Wageningen, Renkum, Heteren, Driel, station Arnhem Zuid en 't Duifje. Dit wordt de eerste lijnbus tussen Wageningen en Arnhem-Zuid die de Rijn via de brug bij Heteren oversteekt.
Trolleylijn 1 gaat weer rijden op de oude route, van Oosterbeek naar Velp. Daarmee wordt een 'historische' trolleyverbinding in ere hersteld. In 1949 ging lijn 1 van start als eerste trolleybus, van Velp naar Arnhem. Sinds tien jaar rijdt lijn 1 niet meer tussen Velp, Arnhem en Oosterbeek, maar eind dit jaar keert de aloude situatie terug.

Met de komst van de frequente busverbinding tussen het station en de attractieparken aan de Schelmseweg wordt een punt uit het Lenteakkoord uitgevoerd. De rechtstreekse verbinding tussen station Arnhem Zuid, de zuidwijken en winkelcentrum Kronenburg is een wens die de raad meermalen heeft uitgesproken.

Alle bussen worden in de nieuwe dienstregeling uitgerust met een lage vloer en rolstoelplank. Daarmee  verliezen buslijnen 20 en 21 hun betekenis als specifieke servicelijn voor mensen met een beperking. Buslijn 20 gaat in de nieuwe dienstregeling niet meer rijden naar Elderveld, maar naar Holthuizen dat daarmee een bus terugkrijgt. Daarmee verdwijnt voor een deel van Elderveld de rechtstreekse verbinding naar Kronenburg, maar de hoge frequentie (8 bussen per uur) naar Arnhem Centraal blijft en in zuidelijke richting zijn er goede overstapmogelijkheden.
De ongebruikte trolleymasten in Vredenburg en Holthuizen worden waarschijnlijk weggehaald.

De doortrekking van de trolleylijn 3 naar Huissen is afhankelijk van de besluitvorming in de gemeenteraad van Lingewaard. In het geval dat de trolleybus vanaf Burgers' Zoo medio 2013 gaat doorrijden naar Huissen, dan komt deze lijn nog beperkt in 't Duifje: op werkdagen overdag buiten de spits en zaterdag overdag. Wel gaat de sneldienst Arnhem-Nijmegen stoppen bij de nieuwe halte op de Oude Huissenseweg.

Verder zal vanaf 9 december vanuit 't Duifje de nieuwe buslijn 53 vertrekken die van 9 tot 19 uur ieder halfuur rijdt naar winkelcentrum Kronenburg, station Arnhem Zuid en Wageningen.

In Alteveer en 't Cranevelt gaat lijn 3 een andere route volgen: Cattepoelseweg - Nederlands Openluchtmuseum - Schelmseweg - Kluizeweg - Peter van Anrooylaan - De Wolflaan - Burgers' Zoo v.v. Daardoor krijgt een aantal bewoners een andere in- en uitstaphalte.

Wethouder Martijn Leisink: "Arnhem wil betere verbindingen met station Arnhem Zuid en de attracties aan de Schelmseweg. Dat staat in ons Lenteakkoord. Het is prachtig dat zowel Burgers' Zoo als het Nederlands Openluchtmuseum op alle dagen viermaal per uur een verbinding krijgen via een slimmere route van lijn 3. Voor de bewoners van met name De Laar en Rijkerswoerd is het een enorme verbetering dat zij een directe verbinding met station Arnhem Zuid krijgen. Met het herstel van een busverbinding met Holthuizen gaat een oude wens in vervulling."
 
Provincie:
Tag(s):