vrijdag, 31. mei 2013 - 15:51 Update: 03-07-2014 0:57

1 miljard euro aan geld voor nieuwbouw ligt te wachten

Foto van bouwput en bouwvakkers | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Er ligt bij verschillende overheden in totaal 1 miljard euro op de plank.

 "Dat geld moet ingezet worden voor het doel waarvoor het gereserveerd is. En liefst zo snel mogelijk" zei Elco Brinkman, voorzitter van Bouwend Nederland, vrijdag op BNR.
 
Elco Brinkman gaf tijdens BNR Ochtendspits aan dat 'we moeten ophouden met onnodig moeilijk doen'. "Er is gewoon veel geld beschikbaar, samen ongeveer een miljard euro bij de Rijksoverheid. Dat geld heeft zelfs ook al een duidelijke bestemming, maar blijft om onduidelijke redenen op de plank liggen. Die bestuurlijke traagheid kost de bouw- en infrasector 8000 banen werk. En in de sectoren die direct verbonden zijn met ons nog eens 4000 banen”. 
 
“Dus, we hebben 12.000 onnodig werklozen en we voldoen niet aan maatschappelijke vragen, terwijl het geld er op papier wel is! Provincies hebben uit de verkoop van energiecentrales ook nog een zelfde bedrag op de plank liggen, dus daarom zeg ik nu: laten we ophouden met treuzelen en laten we een aantal essentiële zaken nu gewoon oppakken."
 
"Onze leden bouwen niet voor de lol, ze bouwen omdat er vraag is naar hun producten. Van de tienduizend schoolgebouwen in Nederland in het basis- en speciaal onderwijs is tachtig procent sterk verouderd. Ook de kwaliteit van faciliteiten zoals verwarming en sanitair is vaak onvoldoende. En dat terwijl er 256 miljoen euro beschikbaar is voor onderhoud en nieuwbouw van scholen. Van dat geld kan je direct 200 gebouwen grondig aanpakken”. 
 
“Er is daarnaast 50 miljoen euro gereserveerd voor onderhoud van Rijksmonumenten. Dat geld kan direct ingezet worden. In verschillende potjes is er samen ruim 400 miljoen euro beschikbaar voor verduurzaming van onze bestaande woningvoorraad. Nu is het moment om zo'n verduurzamingsslag te maken! Zeker ook met de tijdelijke verlaagde btw-regeling en dit geldt zeker ook voor de corporaties. Ook is er 300 miljoen euro toegewezen aan onze infrastructuur en is er geld voor kwalitatieve zorginstellingen beschikbaar."
 
Elco Brinkman sluit met deze stelling aan op de stelling van Hans Biesheuvel, voorzitter van MKB-Nederland, die op BNR aangaf dat Nederland zich 'uit de crisis moet investeren'. Biesheuvel: "Als Nederland er weer bovenop wil komen, dan moet de bouw overeind geholpen. Anders gaat een groot deel van het binnenlands MKB echt verloren."
 
Elco Brinkman hekelde op BNR de proefballonnetjes die de mensen angst inboezemen. "Er is het afgelopen jaar veel over de burgers uitgestort aan ideeën die hen direct in de portemonnees raken. Ik denk dan aan de vergoeding van het kinderdagverblijf, de belasting op woon-werkverkeer, voortbestaan van de hypotheekrente, korten van pensioenen en daarbij een versoepeling van het ontslagrecht. Zeker in onzekere tijden moet je dat niet doen. Juist in tijden van crisis hebben consumenten extra behoefte aan vertrouwen. Dat kan alleen de overheid ze geven. Gezamenlijk hebben we met z'n allen 330 miljard aan totaal opneembaar spaartegoed. Dat is op slot gezet door gebrek aan vertrouwen."
 
De bouwsector krimpt dit jaar met zo'n 10 procent en remt de economische groei daardoor met 0,5 procent. Brinkman noemt de sector "het sleepanker" van de Nederlandse economie. "De malaise in de bouwsector houdt Nederland in de crisis. Om die spiraal te doorbreken en uit de crisis te komen, moet er geïnvesteerd worden in bouw en infrastructuur" aldus Brinkman.
 
Provincie: