zaterdag, 19. oktober 2013 - 9:42 Update: 03-07-2014 0:50

110 ernstig verwaarloosde ponys en paarden weggehaald bij veehandelaar

Foto van dode shetlandpony | Politie
Foto: Politie
Foto verwaarloosde pony's en paarden | Politie
Foto: Politie

De politie heeft woensdag 16 oktober in samenwerking met de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) en de Dienst Regelingen (DR) bij een veehandelaar in Wagenberg 110 pony's en paarden weggehaald.

De dieren zijn in bewaring genomen omdat er ernstige dierenverwaarlozing is geconstateerd. De situatie is ontdekt nadat medewerkers van de dierenambulance twee vechtende honden op het erf van de veehandelaar uit elkaar wilden halen. Zij hebben hierbij de assistentie van de politie ingeroepen. De gearriveerde agenten zien een ernstig gewonde Bordeaux dog op het erf liggen en een bebloede pitbull/Amerikaanse Stafford die inmiddels in zijn kennel is opgesloten.

In laten slapen

De Bordeaux dog wordt vervolgens met spoed door de dierenambulance naar de dichtstbijzijnde dierenartsenpraktijk gebracht. Een andere dierenarts onderzoekt intussen de pitbull die meerdere open verwondingen heeft en constateert bovendien dat de kennel waar de hond in zit niet voldoet aan de wettelijk gestelde eisen. Op verzoek van de eigenaar is besloten om beide honden in te laten slapen.

Dode shetlandpony's

De omstandigheden waarin de honden verkeren is voor de agenten aanleiding om samen met de dierenarts het terrein van de veehandelaar eens goed te bekijken. Hierbij treffen zij twee dode shetlandpony's aan. Veel van de overige paarden, pony's en ezels blijken ondervoed en verkouden te zijn en ontstoken ogen te hebben. Ook de hoeven lijken al lange tijd niet goed verzorgd.

Dierenwelzijn aangetast

Besloten wordt om de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit en de Dienst Regelingen (DR) van het ministerie van Economische Zaken in te schakelen, omdat blijkt dat 110 pony's, paarden en ezels er zo slecht aan toe zijn dat zij moeten worden meegenomen naar een door DR gecertificeerde opslaghouder. Hier krijgen de dieren de benodigde (medische) verzorging en goede huisvesting. Alle kosten van de verzorging zijn voor rekening van de eigenaar van de dieren.

Strafrechtelijke vervolging

Tegen de 54-jarige veehandelaar is proces-verbaal opgemaakt. Vervolgens zal de officier van justitie een besluit nemen of hij deze zaak voor verdere vervolging aan de rechter voorlegt.

144 Red een dier

Bent u getuige van een dier in nood door een ongeluk, mishandeling of verwaarlozing? Dan is er één centraal nummer dat u kunt bellen om het te melden: 144. Dit nummer is zeven dagen per week bereikbaar tegen lokaal tarief. Uiteraard kunt u ook de politie bellen op 0900 - 8844.