dinsdag, 31. december 2013 - 9:12 Update: 03-07-2014 0:45

Van de 1100 raddraaiers maar 13 met huisarrest tijdens jaarwisseling

Foto van politie in donker op straat | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Rotterdam

Van de 1100 mensen die vorig jaar tijdens de jaarwisseling werden opgepakt zitten er vanavond maar 13 verplicht thuis.

Dat is veel te weinig zo vinden vakbonden van hulpverleners. Zij zijn verbaasd over dat de rechters maar 13 keer een huisarrest hebben opgelegd. Al jarenlang vragen zij om betere bescherming van hulpverleners die tijdens oud en nieuw moeten werken. Dit schrijft het AD dinsdag.

In de krant zegt Saskia Dorresteijn, vicevoorzitter van de Nederlandse Politie Bond: 'Dit is een onbegrijpelijk laag aantal. Het signaal zou moeten zijn dat we van hulpverleners afblijven, maar als er nu maar 13 raddraaiers huisarrest hebben, word ik daar niet blij van.' En in het NOS Radio 1 Journaal zegt ze: 'De straffen zijn opvallend laag. Er zijn afspraken over zwaardere straffen, laten we hopen dat die nu ook worden uitgevoerd.'

Het Openbaar Ministerie kondigt elk jaar aan incidenten tijdens oud en nieuw hard te zullen  bestraffen. Er wordt ook gedreigd met huisarrest, maar in de praktijk gebeurt dit dus nauwelijks. Van de 1100 mensen die een jaar geleden werden opgepakt, hadden 75 geweld tegen hulpverleners gebruikt. De meeste arrestanten hebben uiteindelijk een boete, taakstraf of celstraf gekregen.

Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):