dinsdag, 26. november 2013 - 9:28 Update: 03-07-2014 0:48

12.000 euro AOW na 10 jaar dood gevonden vrouw moet terug

Foto van stapeltje geldbriefjes | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Rotterdam

Uitkeringsinstantie SVB wil alle AOW terugvorderen van de vrouw die tien jaar lang dood in haar woning lag.

De Rotterdamse heeft al die tijd AOW ontvangen. Het zou gaan om een bedrag van 120.000 euro. Dit heeft een woordvoerder van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) dinsdag laten weten, zo melden verschillende media. Het is een standaardprocedure dat de AOW die aan een overleden persoon is betaald, wordt teruggevorderd. De woordvoerder zei dat het dit keer om een 'exceptioneel lange periode gaat'. De terugvordering wordt gestuurd naar het huis van de overleden vrouw. Degene die de geldzaken behartigt, moet het geld overmaken.

Het Algemeen Dagblad schrijft dat afgelopen vrijdag de 68-jarige dochter zich bij de woning van haar moeder meldde. Zij hadden al 20 jaar geen contact meer met elkaar. De krant schrijft dat notaris Peter Kooijman van notariskantoor KooijmanLambert de dochter adviseert om eerst goed te onderzoeken of zij de erfenis wel wil aanvaarden. Als de dochter de erfenis zonder voorbehoud aanvaardt, is zij privé aansprakelijk voor alle schulden van haar moeder.'De omvang daarvan is vooraf niet te overzien en de kans is groot dat de schulden de baten overstijgen,' stelt notaris Peter Kooijman. De dochter kan ook respijt krijgen om uit te zoeken wat precies de bezittingen van haar moeder zijn. Notaris Kooijman: Als er te weinig bezittingen zijn, krijgen alle schuldeisers een voorstel om geheel of gedeeltelijk van hun rechten af te zien. De erfgenaam draait in die variant niet op voor de schulden.'

Over de precieze financiële situatie van de overledene valt op voorhand niks te zeggen. Het is onbekend of zij over spaargeld beschikte. Dankzij een automatische overschrijving is de huur in de afgelopen 10 jaar keurig betaald. Ook energiebedrijf Eneco schreef nog elke maand een bedrag af.

 

Provincie:
Tag(s):
svb