vrijdag, 20. september 2013 - 10:08 Update: 03-07-2014 0:52

1,5 miljoen euro voor ontmanteling chemische wapens van Syrië

1,5 miljoen euro voor ontmanteling chemische wapens van Syrië
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken heeft in de Tweede Kamer aangekondigd dat Nederland 1,5 miljoen euro beschikbaar stelt voor de ontmanteling van het chemisch wapenarsenaal van Syrië.

Snelle en voorspoedige uitvoering van het plan voor ontmanteling van het chemische wapenarsenaal van Syrië is van groot belang voor de internationale veiligheid en dus ook voor Nederland. Nederland wil hierin een positieve rol spelen, ook vanuit zijn verantwoordelijkheid als gastland van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW).

De OPCW, gevestigd in Den Haag, neemt het voortouw bij de uitvoering van het stappenplan dat door de Verenigde Staten en Rusland is opgesteld om het chemisch wapenarsenaal van Syrië te ontmantelen. Dit plan, overeengekomen op zaterdag 14 september 2013, wordt in de komende dagen uitgewerkt door de Uitvoerende Raad van de OPCW en de VN.

De financiële bijdrage is bedoeld ter ondersteuning van de inspectie- en verificatiewerkzaamheden van de OPCW. De uitvoering van dit plan wordt een immense opgave. Alle zeilen moeten worden bijgezet. Nederland wil daar graag aan bijdragen.