maandag, 2. december 2013 - 21:18 Update: 03-07-2014 0:47

18 aanhoudingen tijdens internationale actie tegen drusgstoerisme

Foto van drugs | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

Opsporingsdiensten van Nederland, België, Luxemburg en Frankrijk hebben vanaf donderdag 28 november tot zondagochtend 1 december 2013 gezamenlijk een internationale actie gehouden tegen drugshandel en drugstoerisme.

Tijdens de actie werden achttien personen aangehouden.

Rotterdam-Dordrecht

In totaal werden ruim 80 voertuigen gecontroleerd. Daarbij werden naast gebruikers hoeveelheden hasj, ondermeer 500 gram amfetamine en 320 gram MDMA in beslag genomen. Ook werd een bedrag van  € 3537,- aan boetes geïnd. Mede dankzij het Beneluxverdrag over politiesamenwerking is de actie goed verlopen. Door dit verdrag kunnen politieagenten uit de Benelux sinds januari 2005 in de drie landen verdachten achtervolgen en controleren.

Bij controles op de autosnelwegen rondom Rotterdam en Dordrecht werden 36 voertuigen gecontroleerd. Daarbij werden 28 verdachten staande gehouden waarbij bij twee personen 273 gram marihuana in beslag werd genomen. Deze verdachten hebben ter plaatse een boete betaald aan het Openbaar Ministerie van in totaal € 3537,-

Thalys

Vanaf Brussel werd een controle gestart op de Thalys, in samenwerking met de douane. Een drugshond gaf zeven maal melding op reizigers in de trein en twee keer op bagage.

Deze zeven personen hadden allen een gebruikershoeveelheid softdrugs bij zich, die in beslag werd genomen. In twee koffers werd 500 gram amfetamine en 320 gram MDMA gevonden. De eigenaren van de koffers zijn getraceerd bij uitstappen op perron Gare du Nord in Parijs. Het bleek te gaan om twee inwoners uit Brazilië. Zij werden aangehouden.

Limburg

Bij een controle op drugsrunners in de omgeving van Maastricht werd een deal vastgesteld tussen een Nederlandse dealer en inzittenden van een Frans voertuig. In de auto werd 103 gram hennep gevonden. De 2 Franse kopers en de Nederlandse dealer werden aangehouden en voor nader onderzoek ingesloten.

Zeeland-West-Brabant

In de omgeving van de autosnelwegen A27/A58/A16 controleerde de politie 32 voertuigen. Daarbij werden vier Fransen aangehouden met ieder 3 gram hasj. Na het betalen van een boete ( in overleg met het Openbaar Ministerie) konden ze hun weg vervolgen. De hasj werd in beslag genomen.

Resultaten België

Tijdens de controles in België trof de politie 149 personen aan in het bezit van drugs. Zes daarvan werden aangehouden. In totaal werd ondermeer 1485 gram marihuana, 40 gram cocaïne, 125 gram hasj, 33 gram amfetamine en 17 verboden wapens in beslag genomen.

Resultaten Luxemburg

In Luxemburg werden 945 voertuigen gecontroleerd. Vier personen bleken in het bezit van drugs; één persoon werd gerechtelijk aangehouden. Er werd één voertuig, 8,2 gram marihuana; 1,1 gram hasj en 5 pillen cocaïne in beslag genomen.

Provincie:
Blik op 112: