vrijdag, 26. april 2013 - 21:31 Update: 03-07-2014 0:58

22 jaar celstraf voor doden man Velp en afpersing Ravenstein

Foto van rechtbank | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Den Bosch

Een 27-jarige man uit Oss is in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van 22 jaar voor onder meer doodslag op een bejaarde man uit Velp.

Volgens het hof is er sprake van gekwalificeerde doodslag: het slachtoffer is om het leven gebracht om daarmee de overval op de woning makkelijker
te maken. De verdachte is ook veroordeeld voor afpersing en voor bezit van munitie.

Gewapende woningoverval

De man heeft een echtpaar in maart 2010 in hun woning in Velp overvallen. Volgens de verdachte moest er geld in huis zijn van de verkoop van een paard. Hij bedreigde de vrouw met een vuurwapen, bond haar vast en nam geld en sieraden weg. Toen haar echtgenoot binnenkwam, sleurde de verdachte hem mee naar de slaapkamer en bedreigde hem. Vervolgens schoot de verdachte van dichtbij meerdere keren op de man. Kort erna overleed het slachtoffer aan zijn verwondingen.

Afpersing bedrijfsleider supermarkt en bezit munitie

De man is ook veroordeeld voor een gewapende overval op een supermarkt in Ravenstein in januari 2010. Hij wachtte de bedrijfsleider op met een geweer, bedreigde en mishandelde hem daarmee en ging er met een groot geldbedrag vandoor. Het slachtoffer raakte bij de overval gewond aan zijn hoofd.

Passende straf

Het hof sluit zich bij de bewezenverklaring en de strafmotivering grotendeels aan bij de rechtbank 's-Hertogenbosch op 10 april 2012. Het hof legt de man ook een lange gevangenisstraf op, maar niet zo lang als door de rechtbank was opgelegd. Het hof vindt 22 jaar passend. Daarnaast moet de man
een schadevergoeding van 6.000 euro aan de bedrijfsleider van de supermarkt betalen.