woensdag, 23. oktober 2013 - 14:54 Update: 03-07-2014 0:50

30 jaar cel geëist voor misbruik en moord 10-jarige Jennefer

Foto van rechtbank microfoon | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

De advocaat-generaal (OM) in Den Haag heeft woensdag in hoger beroep een gevangenisstraf van 30 jaar geëist tegen de man die ervan wordt verdacht verantwoordelijk te zijn voor de dood van de 10-jarige Jennefer. Dit meldt het Openbaar Ministerie (OM) woensdag.

In de visie van het OM heeft de man het meisje verkracht en daarna opzettelijk en met voorbedachte raad om het leven gebracht. Daarnaast wordt de man verdacht van het onttrekken van Jennefer aan het gezag.

Feiten in de visie van het OM
Jennefer verdween zaterdag 8 oktober 2011 aan het eind van de middag. Zij speelde die middag met de kinderen van verdachte in zijn huis. Toen zij in de loop van de avond niet thuiskwam, meldde de moeder van het kind haar als vermist bij de politie. Zoekacties leverden niets op. Pas toen de politie zondagavond een gesprek afluisterde tussen de verdachte en zijn ex-vriendin, de zus van Jennefer, bleek dat hun kinderen hadden gezien dat de verdachte geweld tegen Jennefer had gebruikt. 

Daarop werd besloten de zus te horen, de verdachte aan te houden voor onttrekking aan het gezag, en een zoeking in de woning van de verdachte te doen. Na bijna twee uur zoeken werd Jennefer verpakt in plastic zakken en een tas opgevouwen in de bedbank gevonden. De man lag te slapen op die bank toen de politie voor de deur stond. 

Ontwikkelingen hoger beroep 
In hoger beroep is onder meer nader onderzoek gedaan naar het tijdstip van overlijden van het meisje. Een forensisch arts rapporteert dat het waarschijnlijker is dat Jennefer binnen 24 uur na haar verdwijning is gedood, dan daarna. Volgens het OM zijn er bewijsmiddelen en aanwijzingen dat het doden van Jennefer kort na het seksueel misbruik heeft plaatsgevonden. 

Het aanvullend onderzoek heeft echter geen nieuw bewijs opgeleverd voor het scenario dat verdachte het meisje heeft gedood om het seksueel misbruik te maskeren. Dit scenario is daarom om bewijstechnische redenen niet langer aan de orde voor het OM. 

Volgens de advocaat-generaal is de maximale tijdelijke gevangenisstraf van 30 jaar op zijn plaats gelet op de ernst van de feiten en de noodzakelijke beveiliging van de maatschappij: "Verdachte heeft teneinde zijn pedoseksuele lustgevoelens te bevredigen een kind van 10 jaar in een voor haar vertrouwde omgeving seksueel misbruikt en vermoord. (...) De nabestaanden van Jennefer is onherstelbaar leed aangedaan. De verdwijning en de moord op Jennefer heeft ook de samenleving ernstig geschokt. In deze zaak zijn er geen strafverminderde omstandigheden." 

De uitspraak is naar verwachting over twee weken.

 
Provincie:
Tag(s):