vrijdag, 27. september 2013 - 14:01 Update: 03-07-2014 0:51

4000 WK-doden door nieuwbouwwerk in Qatar

Foto bouwvakker met snijbrander | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Qatar

Door de extra bouwactiviteiten voor het Wereld Kampioenschap voetbal zal in Qatar het aantal doden door werk oplopen van 1 per dag tot 10 tot 12 per week. Dit meldt de FNV vrijdag.

De FNV en de  internationale vakbeweging  ITUC schatten in dat 4000 arbeiders hun leven zullen verliezen voordat het WK kan beginnen.

Ton Heerts, voorzitter FNV: ““Als wij hier niet tegen optreden dan kunnen we straks symbolisch een vak van 4000 plaatsen in het stadion leeg houden ter nagedachtenis aan de mensen die het leven lieten bij de bouw. Zover laten wij het niet komen toch?  Voetbal is van iedereen. De liefde voor het voetbalspel mag niet ten koste gaan van mensenlevens. Ik roep de KNVB en het kabinet op om samen met de FNV hier tegen op te treden. Veilig en gezond werken moet topprioriteit zijn.” 

Honderdduizenden buitenlandse arbeiders, vooral Nepalezen, worden in Qatar uitgebuit. En moeten het met hun leven bekopen. De arbeiders krijgen nauwelijks of niet betaald en vaak worden hun paspoorten afgepakt om te voorkomen dat zij vluchten. 

De werkers in Qatar moeten vaak onder zeer slechte omstandigheden hun werk doen. Ook bij temperaturen boven de 45 of zelfs 50 graden Celsius worden arbeiders gedwongen door te werken. 

Verder  komen er veel ongelukken voor doordat mensen van steigers en hoge bouwwerken vallen. Beschermende maatregelen zoals netten worden zelden gebruikt. De ITUC schat dat er vorig jaar alleen al 1000 mensen gewond zijn geraakt door een val. 

Charley Ramdas, vice-voorzitter FNV Bouw: “Deze situatie is aan alle kanten totaal onverantwoord en mensonterend. Wat voor een Nederlandse bouwvakker aan veiligheid en bescherming is geregeld moet minimaal ook gelden voor de mensen die in Quatar aan de stadions werken.”

Ook Sander Wesdorp van FNV Sport benadrukt het belang van 'gewoon goed werk' in het buitenland: "In Nederland werken FNV Sport en de KNVB goed samen om het werken in de sport aantrekkelijk en veilig te maken. Dat zouden we ook moeten benadrukken in aanloop  naar het WK in Qatar".

De FNV doet samen met FNV Bouw onderzoek naar eventuele betrokkenheid van  Nederlandse bedrijven bij deze slechte werkomstandigheden. Samen met de ITUC blijft ze de komende tijd aandacht vragen voor De arbeidsomstandigheden van de buitenlandse arbeiders in Qatar.

 
Categorie: