vrijdag, 28. juni 2013 - 10:55 Update: 03-07-2014 0:55

8 miljard EU-steun voor jeugdwerkloosheid

8 miljard EU-steun voor jeugdwerkloosheid
Foto: Archief FBF.nl
8 miljard EU-steun voor jeugdwerkloosheid
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

Op de eerste dag van de Europese top sprak minister-president Rutte met zijn Europese collega's onder meer over de aanpak van jeugdwerkloosheid. Rutte noemt de hoge werkloosheid 'een van de meest acute problemen van de EU'.

Momenteel zijn in de EU 7,5 miljoen jongeren onder de 25 jaar werkloos, bijna een kwart van alle Europese jongeren. Vooral in Zuid-Europa heeft de jeugdwerkloosheid een schrikbarend hoog niveau bereikt. Maar Rutte benadrukt dat het zeker niet alleen een Zuid-Europees probleem is. 'In de EU als geheel is bijna een kwart van alle jongeren tot 25 jaar werkloos. En ook al hebben wij na Duitsland en Oostenrijk de laagste jeugdwerkloosheid, het zijn toch 137.000 jongeren teveel', aldus de premier.

 

De Europese Raad heeft daarom besloten dat de structuurfondsen meer gericht worden ingezet voor jeugdwerkgelegenheid. Verder zal circa € 8 miljard euro uit het EU budget in 2014 en 2015 worden uitgegeven aan het creëren van meer jeugdwerkgelegenheid. Ook zal de Europese Investeringsbank (EIB) de € 10 miljard kapitaalverhoging inzetten voor het MKB en jeugdwerkgelegenheid. Rutte benadrukt dat geld alleen het probleem niet oplost. 'Het vraagt om hervormingen op de arbeidsmarkt. En het vraagt om het leren van elkaars beste ervaringen.' De minister-president is daarom blij met de bijeenkomst die bondskanselier Merkel volgende week heeft belegd waarin dit onderwerp verder wordt uitgediept.

Provincie: