donderdag, 7. november 2013 - 9:54 Update: 03-07-2014 0:49

Aanbod biologische en Fairtrade producten in supermarkten opnieuw gestegen

Foto van consument in supermarkt | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Amsterdam

Het aantal producten met het EKO-keurmerk dat bij reguliere supermarkten in de schappen ligt, lag met een gemiddelde van 155 producten dit jaar tien procent hoger dan vorig jaar.

Het Fairtrade aanbod steeg zelfs met twintig procent naar gemiddeld 41 producten. “Het is goed om te zien dat ondanks de crisis, het biologische en Fairtrade aanbod blijft groeien.”aldus Jacomijn Pluimers, campagneleider duurzaam voedsel bij Milieudefensie. De afgelopen zeven jaar is het biologisch aanbod elk jaar gestegen, gemiddeld met zestien procent.

Score supermarkten

Supermarktketen Hoogvliet scoort als beste, met gemiddeld 398 biologische producten. Plus staat met een gemiddelde van 342 EKO-producten op de tweede plaats. De Plus aan de Arhemseweg in Amersfoort komt als beste filiaal uit de bus met de meeste EKO-producten. Hier werden maar liefst 1215 EKO-producten gevonden. De meeste Fairtrade producten zijn gevonden in de C1000 aan de Tathorst in Wageningen, waar 228 fairtrade-producten zijn geteld.

Biologisch aanbod in alle supermarkten

Milieudefensie stopt na zestien jaar met de landelijke EKO-tellingen. “Biologisch is niet langer een marginaal aanbod voor in speciaalzaken maar heeft zijn weg gevonden naar de schappen van alle supermarkten,” aldus Pluimers. “De EKO-tellingen hebben daarmee hun functie van 'breekijzer' wel voltooid.” Milieudefensie startte in 1998 met de EKO-tellingen, om het aanbod van biologische producten in reguliere supermarkten te stimuleren. Dat jaar werden er nog maar gemiddeld 6 EKO-producten geteld.