zaterdag, 2. november 2013 - 19:36 Update: 03-07-2014 0:49

Aanpak hennepteelt blijft achter

foto van hennepkwekerij | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
foto van hennepkwekerij | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Den Haag

Politie en Openbaar Ministerie slagen er niet in de georganiseerde hennepteelt in Nederland hard aan te pakken. Volgens RTL-nieuws blijven het aantal geruimde kwekerijen gelijk en ontlopen de grote jongens achter de kwekerijen de eerder aangekondigde zwaardere gevangenisstraffen.

Volgens de politie en het OM stijgt het aantal onderzoeken naar grootschalige hennepteelt. Liepen er in 2009 nog 46 projectmatige onderzoeken naar grootschalige hennepteelt. In 2012 werden er 75 geteld.

Opstelten

In een reactie zegt minister Opstelten dat het Politie en justitie samen met onder andere de Belastingdienst en gemeenten kijken hoe een criminele organisatie het beste aangepakt kan worden. ''Als het makkelijker is om deze op witwassen en door het afpakken van crimineel verkregen vermogen aan te pakken, dan doen we dat''.

Aanpassen straffen

Uit de verantwoordingsrapportage die 1 oktober naar de Tweede Kamer is gestuurd, blijkt ook dat in 2012 de beoogde stijging van het aantal aangepakte criminele samenwerkingsverbanden (csv’s) is gerealiseerd. In 2012 pakten de regiokorpsen en Landelijk Parket en Nationale Recherche middels projectmatige onderzoeken in totaal 583 csv’s aan, tegen 381 in 2009. Hierbij gaat het zowel om zaken als hennepteelt als om bijvoorbeeld witwassen en mensenhandel. Ook met wetgeving is de minister bezig de aanpak van georganiseerde hennepteelt te versterken.

Bij de Eerste Kamer ligt op dit moment zijn wetsvoorstel voor om alle handelingen strafbaar te stellen van personen en bedrijven die illegale hennepteelt voorbereiden en bevorderen, ook al telen ze niet zelf. Er komt een gevangenisstraf van drie jaar op te staan. Straks wordt het mogelijk om alle schakels in de voorfase van de productieketen van cannabis aan te pakken. Het wetsvoorstel is het juridische sluitstuk om de hennepteelt terug te dringen.

Provincie: