vrijdag, 11. oktober 2013 - 13:13 Update: 03-07-2014 0:50

Aanpak mobiel banditisme wordt verder versterkt

Foto van KMar controle auto buitenlands kenteken | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

De aanpak van mobiele bendes, het zogenaamde mobiel banditisme, wordt verder versterkt. Dat heeft minister Opstelten van Veiligheid en Justitie vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.

Een betere uitwisseling van informatie met buitenlandse politiediensten moet de politie helpen bij het opsporen, aanpakken en tegenhouden van rondtrekkende bendes uit Centraal- en Oost-Europa.

De betere uitwisseling van gegevens moet ervoor zorgen dat de politie scherper zicht krijgt op dadergroepen, verblijfplaatsen en veelgebruikte routes. Dat moet helpen bij het opsporen en tegenhouden van mobiele bendes.

Door de betere informatie-uitwisseling kan ook de identiteit en eventuele antecedenten van aangehouden personen beter worden gecontroleerd. Daarnaast gaat de politie meer werk maken van het verstoren en frustreren van mobiele bendes met handhavingcontroles en de aanpak van het helingcircuit.

In de brief schrijft minister Opstelten ook dat verdachten uit Oost-Europa zonder vaste woon- of verblijfplaats in Nederland zoveel mogelijk worden vastgehouden zodat afdoening via snelrecht leidt tot lik-op-stuk-beleid.

Woninginbraken en carjackings
Verder heeft minister Opstelten afspraken gemaakt met zijn Belgische en Duitse collega’s over betere samenwerking in de strijd tegen mobiel banditisme. Zo komt er een gezamenlijke werkgroep die zich bezighoudt met grensoverschrijdende woninginbraken en carjackings.

 
Provincie: