dinsdag, 31. december 2013 - 16:04 Update: 03-07-2014 0:45

Aantal doden door brand in 2013 weer gestegen

Archief foto brand | MV
Foto: Solarboat challenge
Zoetermeer

Nadat er in de periode 2009 tot en met 2012 een daling was te zien van het aantal doden door brand, zijn er volgens Brandweeracademie van het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) in 2013 meer mensen om het leven gekomen.

‘De afgelopen vier jaar hebben wij een daling gezien van het aantal doden. Deze trend heeft zich helaas niet voortgezet’, stelt lector Brandpreventie René Hagen van de Brandweeracademie.

Koken
In 2013 kwamen er 52 personen om het leven door een brand in een gebouw.  ‘Wat uit deze cijfers opvalt, is dat er veel personen om het leven komen bij het koken (vlam in de pan) en als gevolg van haperende elektrische apparatuur zoals frituurpannen', aldus Hagen.

Ouderen
Het relatief hoge aantal ouderen onder de slachtoffers (13) blijft een zorg. Hagen: ‘Omdat de levensverwachting en vergrijzing verder toenemen en het kabinetsbeleid ervoor zorgt dat mensen steeds langer thuis blijven wonen, is de verwachting dat het aantal branddoden de komende jaren stijgt.'

Met 16 woningbranden per dag in Nederland is de kans op een woningbrand 1 op 1.300. Nederland kent jaarlijks gemiddeld zo’n 6.000 woningbranden met jaarlijks gemiddeld 600 gewonden. Ruim de helft van het aantal brandwondenslachtoffers die opgenomen worden in de ziekenhuizen heeft een ongeval meegemaakt met vuur of vlammen. Daarnaast is het inademen van rook een belangrijke oorzaak van doden en gewonden. 

 

 

 

Provincie:
Blik op 112: