woensdag, 4. september 2013 - 9:31 Update: 03-07-2014 0:52

Aantal exporteurs in 2012 met 10.000 gestegen

Foto van vrachtwagen | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

In 2012 steeg het aantal bedrijven dat goederen exporteert met 10 duizend tot 126 duizend.

Hiermee steeg dit aantal voor het derde jaar op rij. De groei is vooral te danken aan de dienstensector. Dit heeft het CBS woensdag bekendgemaakt.

Tienduizend extra exporteurs

In 2012 exporteerden 126 duizend bedrijven goederen. Dat is 10 procent van alle bedrijven in Nederland. Het aantal exporteurs is daarmee 10 duizend groter dan een jaar eerder. Ook in de jaren ervoor nam het aantal exporteurs steeds met ongeveer 10 duizend per jaar toe. De groei komt doordat er steeds meer bedrijven in Nederland zijn, maar ook doordat ondernemers steeds vaker exportmogelijkheden zien.

Vooral meer goederenexporteurs in dienstensector

De toename van het aantal bedrijven dat goederen exporteert was het grootst in de zakelijke en persoonlijke dienstverlening. Want ook de dienstensector exporteert goederen. Bijvoorbeeld, een IT-bedrijf dat vooral IT-diensten levert, maar ook nog computeronderdelen of dozen met software verkoopt. Ook researchbedrijven maken en verkopen soms zelf hun ontwikkelde producten, zoals medische apparatuur. Wel is het zo dat de gemiddelde exportwaarde per bedrijf in de dienstensector lager is dan in de maakindustrie zoals de chemische industrie of de auto-industrie.

Groei dankzij kleine bedrijven

In 2012 nam vooral het aantal kleine exporteurs toe. Er waren ruim 100 duizend exporteurs met minder dan 10 werknemers en slechts 7 duizend exporteurs hadden 50 werknemers of meer. Het zijn dus niet alleen grote multinationals die exporteren. Integendeel, de meeste exporteurs van goederen zijn juist klein. Dit is niet verwonderlijk, want er zijn veel meer kleine bedrijven in Nederland dan grote bedrijven.

Nederland relatief veel exporteurs

Nederlandse bedrijven zijn exportgerichter dan bedrijven in andere Europese landen. Terwijl 10 procent van de Nederlandse bedrijven exporteerde in 2010, lag het Europees gemiddelde tussen de 6 en 7 procent.

Categorie:
Tag(s):