maandag, 2. december 2013 - 10:07 Update: 03-07-2014 0:47

Aantal gestroopte olifanten nog alarmerend hoog

Foto van olifant | Sxc
Foto: SXC
Foto van olifant | Sxc
Foto: SXC

In 2012 zijn naar schatting 22.000 Afrikaanse olifanten gestroopt voor hun ivoor. Dat blijkt uit het nieuwste rapport van CITES; de organisatie die afspraken maakt over de internationale handel in beschermde plant- en diersoorten.

“Als de stroperij voor de illegale handel in ivoor in dit tempo aanhoudt dan zouden we in de komende tien jaar wel eens een vijfde van alle Afrikaanse olifanten kunnen verliezen”, zegt Christiaan van der Hoeven van het Wereld Natuur Fonds (WNF).

Kleine daling

De cijfers over 2012 zijn wel iets lager dan die van 2011, want in dat jaar werden zelfs 25.000 dieren gestroopt. Het WNF hoopt dat de kleine daling een voorzichtig begin is van een omkering in de trend. De daling zou erop kunnen wijzen dat een combinatie van strengere handhaving, beschermingsmaatregelen en bewustwording vruchten beginnen af te werpen. Toch benadrukt de organisatie dat hard bewijs vooralsnog ontbreekt. “Hoe dan ook blijft de situatie voor de olifant vooral in Centraal-Afrika kritiek en we moeten dit stoppen”, aldus Van der Hoeven. Vooral in de onrustige Centraal-Afrikaanse regio wordt de bosolifant nog altijd massaal gestroopt, twee keer zo veel als op andere plekken in Afrika. Volgens CITES daalt de olifanten populatie in deze regio jaarlijks met vijf procent.

Illegale handel stijgt met 20%

Monitoringsorganisatie TRAFFIC meldt dat de illegale handel in ivoor nog steeds toeneemt. De afgelopen jaren zijn steeds grotere partijen ivoor onderschept, een bewijs dat er goed georganiseerde internationale criminele organisaties achter de handel zitten. Uit voorlopige data voor 2013 van het monitoringsysteem ETIS (Elephant Trade Information System) blijkt dat bij 18 inbeslagnames maar liefst 41.6 ton aan ivoor is aangetroffen. Dit is een stijging van 20% vergeleken met het piekjaar 2011. Hiervoor zijn naar schatting tussen de 6.000 en 7.000 olifanten gedood. De Afrikaanse olifant (Loxodonta africana) heeft op de Rode Lijst van IUCN de status ‘kwetsbaar’.

De totale populatie op het Afrikaanse continent wordt geschat op 500.000. De illegale jacht op de olifant wordt veroorzaakt door een sterk stijgende vraag naar ivoor vanuit Azië, vooral China en Thailand. Daarnaast laat handhaving in de Afrikaanse landen nog altijd te wensen over.