woensdag, 16. oktober 2013 - 16:49 Update: 03-07-2014 0:50

Aantal meldkamers van 22 naar 10

Foto van meldkamer politie | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

Met de ondertekening van het transitieakkoord is woensdag de beslissende stap gezet op weg naar de meldkamer van de toekomst. Dit meldt het ministerie van Veiligheid en Justitie woensdag

Van 22 naar 10 locaties
Afgesproken is dat er een landelijke meldkamerorganisatie komt met tien locaties. De 22 meldkamers van veiligheidsregio’s worden samengevoegd met de meldkamer van de landelijke eenheid van de politie in Driebergen en de meldkamers van de Koninklijke Marechaussee. De landelijke meldkamerorganisatie valt onder de verantwoordelijkheid van de minister van Veiligheid en Justitie.

Door de vorming van een nieuwe meldkamerorganisatie kan in de toekomst nog beter worden voldaan aan de vragen van burgers en hulpverleners. Het akkoord is ondertekend door de ministers Opstelten (Veiligheid en Justitie), Schippers (VWS), Hennis-Plasschaert (Defensie), korpschef van de nationale politie Gerard Bouman, Aleid Wolfsen (Voorzitter), Henri Lenferink (portefeuillehouder Informatievoorziening) van het Veiligheidsberaad en Jack Versluis, bestuurder van Ambulancezorg Nederland. “Er wordt vandaag geschiedenis geschreven,” zo zei minister Opstelten bij de ondertekening.

Verbeteringen
In de meldkamer van de toekomst kan de burger straks meer dan nu in het eerste contact worden geholpen. Burgers worden, ongeacht waar zij vandaan bellen, op dezelfde manier geholpen.

Daarnaast kunnen meldkamers elkaar onderling, bij drukte of problemen, veel makkelijker ondersteunen of vervangen. Tot slot verbetert de informatie-uitwisseling tussen de hulpverleningsdiensten en de regio’s.

 
Provincie:
Tag(s):