zaterdag, 4. mei 2013 - 12:32 Update: 03-07-2014 0:58

ABVA-Kabo: Weekers wist al lang van toeslagenfraude

Foto van vlag FNV | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

De staatssecretaris heeft een jaar lang liggen slapen. Staatssecretaris Weekers van Financien weet al meer dan een jaar dat er op grote schaal wordt gefraudeerd met huurtoeslag, zorgtoeslag en kinderopvangtoeslag. Medewerkers van de Belastingdienst trokken samen met vakbond Abvakabo FNV in 2012 en vorige maand nog aan de bel.

Abvakabo FNV heeft in 2012 en 2013 samen met medewerkers van de Belastingdienst twee rapporten over misstanden bij de Belastingdienst gepubliceerd. Daarin staat onder meer dat er op grote schaal wordt gefraudeerd met belastingtoeslagen. Zo zijn er tienduizenden mensen die in Nederland zijn ingeschreven, maar hier niet wonen. Zij ontvangen onterecht huurtoeslag, zorgtoeslag en bouwen ook nog gratis AOW op. Medewerkers van de Belastingdienst zien dit gebeuren, melden dit en willen de fraude aanpakken. Door gebrek aan tijd en mankracht moeten zij deze en andere fraudegevallen laten`passeren'. De staat loopt hierdoor miljarden mis.

Corrie van Brenk, voorzitter Abvakabo FNV: "De staatssecretaris kan zich niet verschuilen achter de Bulgaarse zaak. De fraude door de Bulgaren heeft betrekking op een specifieke bende. Maar het probleem met de toeslagenfraude is veel groter. De staatssecretaris weet daar al langer van, want de medewerkers van de belastingdienst trokken vorig jaar al bij hem aan de bel. Het is schandalig dat Weekers niet eerder op die alarmbellen heeft gereageerd."

De rapporten van Abvakabo FNV liggen al heel lang op het bureau van staatssecretaris Weekers. Er zijn zelfs Kamervragen over gesteld en het is behandeld in de commissie Financien van de Tweede Kamer. De medewerkers bij de Belastingdienst zijn verbijsterd over de opstelling en het gedraai van staatssecretaris Weekers. Op 14 mei moet hij zich verantwoorden in de Tweede Kamer. Van Brenk: "De staatssecretaris heeft de Tweede Kamer en de medewerkers van de Belastingdienst heel wat uit te leggen. Waarom heeft hij vorig jaar niet meteen geluisterd naar de signalen van zijnbelastingambtenaren? " In de brief die staatssecretaris Weekers vannacht naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, geeft hij daar geen antwoord op.