woensdag, 2. oktober 2013 - 11:10 Update: 03-07-2014 0:51

Actieplan moet 55-plusser weer aan het werk krijgen

Foto van werkzoekende CWI | Archief EHF
Foto: Archief EHF

Om de werkloosheid onder 55-plussers aan te pakken gaan het UWV, de uitzendbranche en het ministerie van Sociale Zaken samenwerken.

Het UWV heeft dat woensdagochtend bekendgemaakt, zo melden verschillende media.  Om de werkloosheid onder 55-plussers aan te pakken maakt het ministerie van Sociale Zaken voor de komende twee jaar 67 miljoen euro vrij om scholing voor ouderen te betalen en krijgen uitzendbureaus een financiële vergoeding wanneer zij ouderen aan een baan helpen. De inzet is de komende twee jaar 22.500 werkloze 55-plussers aan een baan te helpen. Dit staat allemaal in het Actiepolan 55PlusWerkt.

Het Actieplan 55PlusWerkt kent een aantal speerpunten. Zo krijgen alle 55-plussers met een WW-uitkering een training Succesvol naar werk aangeboden. Op jaarbasis zal het gaan om circa 45.000 werkzoekenden. In de training leren werkzoekenden hun netwerk optimaal te benutten en is er aandacht voor sollicitatie- en presentatievaardigheden. Aanvullend organiseert UWV regionale bijeenkomsten om 55-plussers te inspireren bij hun zoektocht naar werk en werkgevers te stimuleren oudere werkzoekenden een kans te bieden.

Plaatsingsfee
Intermediairs die een werkzoekende 55-plusser naar werk bemiddelen, kunnen onder voorwaarden een plaatsingsfee aanvragen. Deze kan oplopen tot maximaal Euro 1.500 voor een dienstverband van een jaar of langer. Ook zijn er scholingsvouchers beschikbaar waarmee werkzoekenden of werkgevers zelf trainingen of opleidingen kunnen (mee)financieren. De vouchers worden afgegeven onder voorwaarde dat de scholing de kans op een nieuwe baan vergroot of als er een getekende arbeidsovereenkomst is. UWV vergoedt de scholing tot een bedrag van Euro 750.

Werkloosheid onder ouderen neemt nog steeds toe

De werkloosheid onder ouderen neemt nog steeds toe. Het aantal werkloosheidsuitkeringen aan 55-plussers liep het afgelopen jaar op met 23.000 tot 102.000. 55-plussers met een WW-uitkering zijn gemiddeld 16 maanden zonder werk, bijna drie keer zo lang als werkzoekenden onder de 55.

 

 
 
   

 

Categorie: