maandag, 9. december 2013 - 20:17 Update: 03-07-2014 0:47

Activisten Greenpeace en Pussy Riot krijgen mogelijk amnestie

Activiste in de cel | Greenpeace
Foto: Greenpeace
Moskou

Er is een kans dat de gevangen leden van de vrouwenband Pussy Riot en de Greenpeace-activisten in aanmerking komen voor de aanstaande amnestiewet in Rusland.

Dit melden Nederlandse media maandag op basis van berichtgeving in de Russische kranten Izvestija en Vedomosti. De Russische kranten baseren zich op een concept van een amnestiewet die president Poetin naar het parlement heeft gestuurd. De amnestie zou verleend worden ter gelegenheid van het 20-jarige bestaan van de nieuwe grondwet van de Russiche Federatie, die op 12 december 1993 werd aangenomen. De amnestiewet zal naar verwachting voor het einde van dit jaar door het lagerhuis de Doema worden aangenomen. Dan moeten de mensen op wie de wet van toepassing is worden vrijgelaten.

Naar alle waarschijnlijkheid zullen ook demonstranten die opgepakt zijn bij protesten in Bolotnaya in mei 2012 op vrije voeten komen. Regeringswoordvoerder Vladimir Vasilyev zegt  in de Russische krant Izvestia: 'In totaal zullen zo'n 1300 mensen uit de gevangenis worden vrijgelaten. Van 17.500 mensen zullen de niet-vrijheidsbenemende straffen worden geschrapt.' De krant baseert zich op het Russische persbureau Interfax. 'Zo'n 6000 aanklachten zullen komen te vervallen.' Maar de amnestiewet geldt niet voor mensen van wie is vastgesteld dat ze een gevaar vormen voor de samenleving. President Vladimir Poetin heeft in samenspraak met de presidentiële adviesraad voor mensenrechten bepaald voor welke categorieën de amnestie moet gelden.

De activisten van Greenpeace zijn op borgtocht vrijgelaten, maar moeten tot hun proces nog wel in het land blijven. Ze hebben hun paspoort weliswaar teruggekregen, maar kunnen Rusland niet uit omdat daarvoor een geldig visum nodig is. De bemanningsleden van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise werden in september gearresteerd door de Russische kustwacht. Ze werden in de cel vastgehouden op verdenking van piraterij en 'hooliganisme'.

De leden van Pussy Riot zitten in de cel nadat ze in februari 2012 in de belangrijkste Russisch-orthodoxe kathedraal in Moskou een protestlied hadden gezongen tegen president Poetin.

 

 

Categorie: